Så många anställda har Ericsson och Nokia sagt upp sedan 2016

branschen De senaste åtta åren har 13 procent av personalstyrkan tvingats lämna de nordiska telekomjättarna.

Så många anställda har Ericsson och Nokia sagt upp sedan 2016

De företag som levererar radioaccessnät till mobiloperatörerna står inför fortsatta utmaningar. Tidigare i veckan kom beskedet om att Ericsson har planer på att säga upp 1200 anställda i Sverige och det är bara det senaste i en lång rad av negativa besked från telekombranschen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Nyhetstjänsten Light Reading har sammanställt uppgifter som visar hur många arbetstillfällen som försvunnit totalt från Nokia och Ericsson sedan 2016. Enligt Light Reading är det sammanlagt 27 500 anställda som förlorat sina jobb, vilket motsvarar ungefär 13 procent av det totala antalet anställda.

När Ericsson nu vill säga upp 1200 anställda i Sverige motsvarar det 9 procent av det totala antalet anställda i slutet av 2023. Men det är inte enbart Sverige som berörs av nedskärningarna. Företaget meddelade nyligen att man kommer att minska antalet anställda i Kina som arbetar inom forskning och utveckling. Enligt Light Reading minskade antalet anställda på Ericsson med 5 577 personer under 2023, vilket innebar att man hade 99 952 anställda i slutet av året.

Den nordamerikanska marknaden har tidigare varit den mest lönsamma för Ericsson, men nu bjuder den på stora utmaningar eftersom operatörerna dragit ned på sina investeringar i ny utrustning. En ljusglimt för Ericssons del är att man landat en stor affär med AT&T som är värd 14 miljarder dollar.

När det gäller Nokia så har personalstyrkan minskat från 103 000 anställda 2016 till dagens 86 700. I oktober i fjol meddelade Nokia att man tänkte minska antalet anställda med mellan 9000 och 14 000 personer fram till slutet av 2026 – även här var förklaringen att marknaden sviktade.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.