Rekordmånga svenska patentansökningar 2023 – och telekomområdet dominerade

branschen Sverige är fortsatt starkt när det gäller innovation inom telekom och digital kommunikation enligt färska siffror från Europeiska patentverket.

Rekordmånga svenska patentansökningar 2023 – och telekomområdet dominerade

Vi har en lång tradition av innovation i Sverige, inte minst på kommunikationsområdet. Och nu visar den senaste statistiken från det Europeiska patentverket, EPO, att den svenska innovationskraften är fortsatt stark.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Under det gångna året inkom det 5139 svenska patentansökningar, vilket är den högsta siffran någonsin och en ökning med två procent jämfört med 2022. På listan över de länder som lämnade in flest patentansökningar återfinns Sverige på tionde plats, men i förhållande till befolkningens storlek kom vi på andra plats, efter Schweiz.

– Det är glädjande att Sveriges starka innovationskraft fortsätter att placera oss i toppen. Innovation är en viktig drivkraft för tillväxt, och företag som aktivt utvecklar och utnyttjar sina immateriella tillgångar har goda förutsättningar att växa, säger Thomas Pålsson, tillförordnad generaldirektör på PRV i ett uttalande.

Det teknikområde som dominerar stort bland de svenska patentansökningarna är digital kommunikation. Ericsson placerar sig på femte plats bland de företag som lämnade in flest patentansökningar till det Europeiska patentverket under 2023. Kinesiska Huawei ansökte om flest patent, följt av Samsung, LG och Qualcomm. Ericsson stod för sammanlagt 1969 patentansökningar under 2023.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.