Regina Donato Dahlström: ”Sverige ska stå för en betydande del av tillväxten”

Branschen Regina Donato Dahlström har många järn i elden. Hon är styrelseordförande i satelitbolaget Ovzon och nybliven Sverigechef för datacenterjätten Equinix. Telekom Idag har pratat med henne om det nya jobbet, den stundande datacenterboomen och framtidsplanerna. 

Regina Donato Dahlström: ”Sverige ska stå för en betydande del av tillväxten”
Foto: Equinix.

Regina Donato Dahlström är ett välkänt namn för de flesta i den svenska telekombranschen. Hon har bland annat haft fler ledande roller på Telia och varit Sverigechef för IP Only (nuvarande Globalconnect).

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

 Sedan januari är hon ny Sverigechef för datacenterjätten Equinix.

 – Datacentervärlden lockade verkligen mig. Det är en bransch som är i en väldigt spännande fas och som jag ser har en stor tillväxt framför sig. Inte minst i Sverige.

– Dessutom är Equinix ett väldigt värderingstyrt bolag med en bra kultur vilket också lockade mig.

 Vad blir fokus för dig inledningsvis?

 – Ledordet blir att lyssna. Det handlar om att träffa så många kollegor och kunder som möjligt för att skapa mig en bild av hur de uppfattar oss som leverantör och arbetsgivare men också att lyssna in branschen i övrigt.

 Är det mycket nytt?

 – Jag är ödmjuk inför att det är mycket som är nytt. Det är en hel del som är närmare it-sidan av teknikbranschen än mer traditionell telekom som jag kommer ifrån. Men jag har jobbat med infrastrukturfrågor i 20 år så det är mycket som är sig likt också.

 Vad tar du med dig från tiden på Globalconnect?

 – Då arbetade vi väldigt mycket med att vi ville uppfattas som enkla, personliga experter. Jag lärde mig verkligen att även om man arbetar med en väldigt generell produkt som fiber så är det oerhört viktigt att ändå vara personliga, tillgängliga och väldigt nära sina kunder.

– Jag tycker vi lyckades med det då, och när jag nu jobbar på Equinix som är ett globalt jättestort amerikanskt företag så är det väldigt viktigt att vi ändå arbetar väldigt nära våra lokala kunder i Sverige.

 För ett drygt år sedan tog Regina Donato Dahlström steget in i satellitbolaget i Ovzon:s styrelse och sedan i höstas är hon dessutom styrelseordförande i bolaget.

– Den röda tråden i mitt yrkesliv har varit kommunikation och kritisk infrastruktur. Till Ovzon har jag bland bidragit med min kunskap kring hur kunder som köper infrastruktur och kommunikationstjänster tänker kring säkerhet och sådana saker.

– Samtidigt har jag så klart också fått chansen att lära mig väldigt mycket om rymden och om satelliter.

 I januari i år skickades Ovzon 3, som den första svenska privatfinansierade och egenutvecklade satelliten upp i rymden.

 – Den kommer nå sin omloppsbana och driftsättas i sommar. Den satelliten i kombination med Ovzons egenutvecklade terminaler gör att vi har ett väldigt starkt erbjudande när vi vänder oss till kunder som behöver kommunikation i kritiska lägen, exempelvis räddningstjänst eller försvarssektorn.

 Kommer du att fortsätta som ordförande även nu när du är vd på Equinix?

 – Ja, det är tanken. Det är väldigt roliga och viktiga uppdrag båda två. 

 Datacenterbranschen blommar världen över just nu och analytikernas prognoser pekar på att den trenden ska hålla i sig för en lång tid framåt.

 – Och allting pekar på att Norden borde bli nästa stora region i Europa, eller kanske till och med i världen när det kommer till datacentertillväxt. Min förhoppning är att vi ska växa påtagligt.

– Det görs jättemånga spännande investeringar i Norge och Finland men jag vill så klart att Sverige ska stå för en betydande del av den nordiska tillväxten för Equinix.

 Vad hoppas du ha åstadkommit med Equinix om ett år?

 – Idag anses Amsterdam vara den stora datacenterhubben i Europa. Om jag får drömma fritt så ska Stockholm ha tagit den platsen om två-tre år och Equinix ska så klart ha bidragit till det.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.