Rise och Telia i nytt samarbete: ”Tar ledarskapet i Europa”

Branschen Rise och Telia har undertecknat ett samarbetsavtal. Inledningsvis kommer fokus i samarbetet att ligga på innovation och testbäddar inom 5g.

Rise och Telia i nytt samarbete: ”Tar ledarskapet i Europa”
Anders Olsson och Malin Frenning. Foto: Telia och Rise.

– Rise uppdrag är att stärka svenskt näringslivs konkurrenskraft, bland annat genom att hjälpa till att lotsa innovationer hela vägen från idé till industriell skala. Vi har redan idag ett stort och framgångsrikt samarbete med Telia i bland annat ett EU-projekt gällande 5g och digital infrastruktur, detta samarbetsavtal gör att vi nu kan lägga ännu mer kraft i arbetet, säger Malin Frenning, vd Rise.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Även Telia är positiva till samarbetet.

– Vi har sedan tidigare samverkat med Rise i flera olika innovationsprojekt – inom bland annat transportsektorn och gruvindustrin. Vi fördjupar nu vårt samarbete och det kommer hjälpa oss att växla upp satsningen på 5G för industri och samhälle med det bästa av båda världar, säger Anders Olsson, vd för Telia Sverige och fortsätter:

– Rise har spetskompetens inom flera olika områden som är avgörande för att kunna omsätta 5g:s möjligheter till verklighet – och så har de lång erfarenhet av att driva storskaliga digitaliseringsprojekt. Det i sin tur ställer krav på en robust och säker 5g-baserad digital infrastruktur. Och det kan vi erbjuda via vårt innovationsprogram Northstar, som vi driver med Ericsson.

Fokus i samarbetet kommer inledningsvis att ligga på innovation och testbäddar inom 5g, där Telia bedriver flera stora utvecklingsprojekt och Rise har spetskompetens och forskningsinfrastruktur i form av ICE Datacenter i Luleå.

– Telia och Rise kommer att erbjuda en gemensam digital infrastruktur för testbäddar i Sverige för att stärka den nationella satsningen på användning och applikationer för 5g och edgeberäkningar. Med detta tar vi också ledarskapet i Europa, säger Hanifeh Khayyeri, VP Digitala system RISE.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.