Undersökning: Så mycket kostar digitala driftavbrott

säkerhet Enligt it-säkerhetsföretaget Splunk uppgår kostnaden till 400 miljarder dollar om året för världens 2000 största företag.

Undersökning: Så mycket kostar digitala driftavbrott

Idag är de flesta företag och organisationer helt beroende av att it-driften fungerar som den ska. Om olyckan är framme och en digital driftstörning uppstår kan konsekvenserna bli stora, inte minst kostnadsmässigt. Det visar en ny undersökning från it-säkerhetsföretaget Splunk.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Enligt undersökningen uppgår den totala kostnaden för världens 2000 största företag till 400 miljarder dollar om året. En enstaka incident kan leda till att aktiekursen sjunker med nio procent och återhämtningen tar i genomsnitt drygt två månader.

Det är den mänskliga faktorn som ligger bakom de flesta digitala driftavbrott enligt undersökningen. 56 procent av avbrotten orsakas av olika slags säkerhetsincidenter, däribland nätfiskeattacker, medan 44 procent orsakas av felaktigheter i infrastrukturen eller applikationer.

– Ingen affärsverksamhet är helt förskonad från interna eller externa störningar. När digitala system oväntat slutar att fungera förlorar företag inte bara intäkter och riskerar böter, de förlorar också kundernas förtroende och sitt rykte, säger Gary Steele, vd för go-to-market, Cisco & GM, Splunk, och fortsätter:

– Hur en organisation reagerar på, anpassar sig till och lär sig att hantera störningar är det som definierar en ledare. En grundläggande byggsten för ett motståndskraftigt företag är en enhetlig strategi för säkerhet och observerbarhet som gör att man snabbt kan upptäcka och åtgärda problem över hela den verksamheten.

Påverkar flera olika saker negativt

Förutom att driftavbrott leder till omedelbara kostnader påverkas även aktiekursen, kundernas förtroende och ditt företags rykte negativt enligt undersökningen, i vilken 2000 personer i ledande befattningar har deltagit.

Till de direkta kostnaderna, som är tydliga och mätbara, räknas bland annat böter, minskade intäkter, och kostnader för personer som arbetar övertid med att lösa problemet. Till de dolda kostnaderna, som är svårare att mäte, räknas påverkan på aktiekursen, längre ledtider och negativ påverkan på varumärket.

Enligt Splunk finns det några faktorer som utmärker de företag som lyckas bäst med att motverka och hantera driftstörningar. De har bland annat en tendens att använda generativ ai i kombination med säkerhetsarbetet i större utsträckning än andra. Dessutom investerar man mer i cybersäkerhetsverktyg.

Här kan du läsa mer om rapporten från Splunk.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.