Branschen sågar nätneutralitet i EU

EU Fyra branschorganisationer med teleoperatörer protesterar i skarpa ordalag mot förslaget om nätneutralitet i EU. Det är en del i förslaget till nytt telekompaket som EU-parlamentet nu ska behandla.
Nätneutralitet innebär slutet för ip-vpn och telepresence, hävdar operatörerna.

Temperaturen i debatten har verkligen stigit inför att telekompaketet ska upp i EU-parlamentet torsdag 3 april. Den mest drivande kraften bakom förslaget, EU-kommissionär Neelie Kroes, har twittrat strömmar av uppfodrande inlägg. Här ett exempel från i måndags: ”Internet is the new frontline of freedom & the EU is nothing if it does not defend freedom. We need open #internet & #netneutrality for all”.

Just frågan om nätneutralitet har skapat vilda protester bland teleoperatörer i EU. Fyra branschorganistioner, Gsma Europe, Etno, Ecta och Cable Europe, har skrivit ett gemensamt uttalande.

”Förslagen kommer att leda till ett internet med lägre kvalitet för alla. Europaparlamentets hållning, som den nu är, äventyrar de bredbandstjänster som levereras till kunder redan idag, som vpn för företag, ip-tv och telepresence.”

Operatörerna hävdar även att EUs regler för nätneutralitet skulle hindra operatörerna från att driva sin nät effektivt och att erbjuda innovativa tjänster som kräver en högre grad av kvalitet än den generella nivån. Man pekar på exempel som telemedicin och e-utbildning.

Branschorganisationerna varnar för risken för färre alternativ för kunderna, en störd konkurrens och legal osäkerhet, så som förslaget för nätnenutralitet ser ut idag. De vill att reglerna ska vara ”lätta och enkla”.

”De företag vi representerar handlar om att ge människor tillgång till de tjänster de vill ha och det är därför vi har anammat principen om ett öppet internet sedan början av debatten /…/ Därför uppmanar vi EU: beslutsfattare att anta framtidssäkra åtgärder och att noga överväga eventuella beslut som kan påverka innovation i den digitala ekonomin och en fungerande internet som vi känner det idag.”

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.