Branschen ska diskutera säkerhet

säkerhet Under fredagen beslutades om ett branschsamarbeta för att diskutera säkerhet och infrastruktur. Enligt PTS ska ett tjugotal representanter från de största internetoperatörerna ha deltagit.

Mötet hölls under fredagen, på initiativ av Post- och telestyrelsen, PTS. Anledningen är att myndigheten ville hålla en diskussion om överbelastningsattacker. Under fredagens möte presenterade Tele2 och Teliasonera ett initiativ där operatörerna ska samarbeta om frågor som berör säkerhet.

– Det var ett mycket bra möte där alla deltagare bidrog. Det är glädjande att branschen nu har tagit initiativ till ett sådant här samarbete vilket jag tror ökar förmågan så att de bättre kan motstå och hantera den här typen av attacker, säger Ove Landberg, chef för PTS enhet för robusthet och säkerhet.

En bärande del i samarbetet blir att utbyta information om attacker och hur de kan hanteras.

– Även om operatörerna har ett stort ansvar, så är det viktigt att samhällsviktiga användare identifierar sitt skyddsbehov mot överbelastningsattacker och upphandlar lämpliga tjänster därefter säger Ove Landberg.

Bara någon dag innan lanserade Tele2 skydd för överbelastningsattacker riktade mot smb-segmentet.

– Att starta en attack är sjukt enkelt och det kostar bara några hundra dollar. Den låga kostnaden gör också att hotbilden ökar. Någon kan få för sig att släcka konkurrenters hemsidor, straffa en leverantör man är sur på, visa sitt politiska missnöje eller bara ägna sig åt vandalism, säger Patrick Höijer, produktmarknadschef för Tele2:s företagserbjudanden.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.