Telekomjättar samlas kring ai-utveckling

mobilnät Nya organisationen AI-RAN Alliance vill effektivisera radionäten med hjälp av den senaste ai-tekniken och lockar deltagare från flera olika läger.

Telekomjättar samlas kring ai-utveckling

I samband med Mobile World Congress lanserades den helt nya branschorganisationen AI-RAN Alliance, som samlar ett antal telekomföretag såväl som stora leverantörer av molntjänster och hårdvara.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Ericsson, Nokia, Samsung T-Mobile, Nvidia, AWS och Microsoft är några av de mest kända företagen som deltar i samarbetet. som ska leda till att ai-tekniken kommer till användning för att optimera radionäten. De operatörer som deltar i samarbetet kommer att genomföra tester med de tekniska lösningar som man gemensamt tar fram.

Förutom att ai-tekniken kan leda till att helt nya tjänster utvecklas, ger den också möjligheter att minska energiförbrukningen – två högprioriterade områden för många operatörer just nu.

Organisationen AI-RAN Alliance, som beskrivs som en öppen allians, har siktet inställt långt in i framtiden och nämner både 5g- och 6g-tekniken i sin strategiska plan. Men man vill också utveckla lösningar som gör det möjligt att uppdatera befintlig infrastruktur så att den kan dra nytta av möjligheterna med artificiell intelligens.

– Ericsson ser ai-driven ran-automation som en avgörande förändring för att förbättra den operativa effektiviteten och låsa upp möjligheter till kostnadsreduktion. Vi förutser att genom att arbeta tillsammans inom alliansen tillsammans med operatörer, infrastrukturleverantörer och andra medlemmar, kan vi gemensamt utnyttja relevant data för att möjliggöra ai-användningsfall som kommer att frambringa viktiga insikter som driver industrin framåt, säger Per Berning, som är chef för standards & industry initiatives på Ericsson i ett uttalande.

”Smartare och mer effektiv framtid”

– Detta samarbete markerar ett steg mot en smartare och mer effektiv framtid inom telekommunikation. Jag tror att ai-tekniken är av yttersta vikt och Ericsson är engagerat i att samarbeta med alla intressenter inom telekomindustrin som är lika investerade i denna transformerande resa, vilket markerar ett gemensamt steg mot en smartare och mer effektiv framtid.

Organisationen lyfter särskilt tre områden, inom vilka man vill dra nytta av sin tekniska kompetens och sitt ledarskap:

  • Genom att förse näten med ai-funktionalitet kan man effektivisera användningen av tillgängligt spektrum.
  • Genom att integrera processer i radionäten med ai-tekniken kan infrastrukturen nyttjas mer effektivt samtidigt som man skapar nya intäktsmöjligheter.
  • Genom att kombinera ai-tekniken med edge computing kan man erbjuda nya tjänster till mobila användare som inte tidigare varit möjliga.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.