Vändningen: Stark start på året för smartphonemarknaden

Branschen Efter ett par tuffa kvartal i följd blev det första kvartalet 2024 en bra period för smartphonemarknaden globalt. Det visar en ny undersökning från Canalys.

Vändningen: Stark start på året för smartphonemarknaden

Enligt en undersökning från Canalys hade den globala smartphonemarknaden en tillväxt på 10 procent på årsbasis under första kvartalet 2024. Det var bättre än marknaden väntat sig efter tio tuffa kvartal i rad.

Vändningen beror på flera orsaker. Dels har flera stora leverantör förnyat sina portföljer. Dessutom börjar vi enligt rapporten se en makroekonomisk stabilisering på flera viktiga tillväxtmarknader.

Samsung återtog ledartröjan, med 60 miljoner sålda enheter, medan Apple halkade ner till en andraplats med 48,7 miljoner sålda enheter. Xiaomi är tredje störst och sålde under det första kvartalet 40,7 miljoner mobila enheter.

– Samsungs S24-lansering återspeglar ett avgörande ögonblick i dess ai- och premiumstrategi, med potential att omforma branschen. Jämfört med förra årets S23-släpp, lanseraded Samsung Galaxy S24 en månad tidigare och levererades i 13,5 miljoner enheter, en leveranstillväxt på 35 procent jämfört med föregångaren, säger Sanvam Chaurasia, senior analytiker på Canalys och fortsätter:

– Dragfaktorn från Galaxy AI, den stora omfattningen av återförsäljningspunkter som höjer kundupplevelsen och en bättre time-to-market-strategi, drev på Galaxy S24:s starka prestanda. Förutom att stärka Samsungs premiumpositionering, signalerar det också en bredare förändring i smartphoneindustrin mot ai-driven innovation. Samsung kommer att försöka utnyttja sitt tidiga momentum genom att skapa övertygande värdeförslag för användare med Galaxy AI.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.