Han ska leda Telenors nya it-säkerhetsföretag

branschen Telenor Cyberdefense ska hjälpa kunder i Norden att möta cybersäkerhetsutmaningar.

Han ska leda Telenors nya it-säkerhetsföretag
Thomas Kronen blir vd på Telenor Cyberdefense.

Nu drar Telenor igång ett separat bolag med fokus på cybersäkerhet i Norge. Företaget, som får namnet Telenor Cyberdefense, ingår i Telenor Amp-portföljen där redan 15 företag som ägs helt eller delvis av Telenor ingår.

Telenor hänvisar till en undersökning som man nyligen genomfört, som visar att knappt nio av tio företagsledare uppger att de är oroliga för att deras verksamhet kan lamslås av en cyberattack.

– Aldrig förr har vi upplevt så frekventa och allvarliga cyberhot som idag. Det digitala landskapet är under konstant angrepp, vilket gör robust cybersäkerhet mer kritiskt än någonsin. Nu bygger Telenor vidare på erfarenheten och spetskompetensen som en av landets starkaste säkerhetsaktörer och etablerar ett nytt cybersäkerhetsföretag med nordiska ambitioner, säger Sigve Brekke, koncernchef på Telenor.

Vd på det nystartade bolaget blir Thomas Kronen, som uppges ha lång erfarenhet inom säkerhets- och it-branschen.

– Företag inom alla sektorer utsätts i allt större utsträckning för cyberbrottslighet, och det finns ett stort omättat behov i marknaden. Det vill vi vara en del av, säger Thomas Kronen, chef för Telenor Cyberdefence.

Ska verka i alla de nordiska länderna

Bolaget etableras först i Norge, men Telenor har som ambition att på sikt verka i alla de nordiska länderna. Omkring 50 medarbetare på Telenor Norge som arbetat med it-säkerhet kommer direkt att gå över till det nystartade bolaget.

– Enligt våra analyser utgör den norska marknaden för säkerhetsoperationscenter cirka tre miljarder kronor årligen. Telenor Cyberdefence har som ambition att expandera verksamheten över hela Norden, så här ser vi ett bra möjlighetsutrymme för att växa snabbt och ta en stark position, säger Thomas Kronen.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.