Branschorganisation vill hjälpa operatörer att spara energi

mobilnät NGMN Alliance tipsar om hur driften av mobilnätverk kan bli mer hållbar utan att man ger avkall på prestanda.

Branschorganisation vill hjälpa operatörer att spara energi

Telekomindustrin står för uppskattningsvis fyra procent av den totala energiförbrukningen globalt sett. Med snabbt stigande elpriser och nya hållbarhetsmål har frågan om hur branschen kan minska energiförbrukningen hamnat högt på agendan.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Nu kommer branschorganisationen NGMN Alliance (Next Generation Mobile Networks) med ett flertal rekommendationer för hur mobiloperatörer kan hålla igen på energiförbrukningen, vilket Fierce Wireless rapporterar om.

– De senaste 18 månaderna har höga energikostnader satt fokus på tekniska strategier för att minska och bättre hantera energiförbrukningen, liksom för att säkerställa nätverkens motståndskraft och stabilitet, säger Arash Ashouriha, styrelseordförande i NGMN Alliance tillika teknisk chef på Deutsche Telekom.

I en rapport som spänner över 20 sidor, ”Effective Energy Saving Strategies and Best Practices for MNO:s”, kommer branschorganisationen därför med ett antal råd för att minska energiförbrukningen och säkerställa en stabil tillgång till energi utan nätverksprestanda påverkas negativt.

Redan idag pågår ett antal aktiviteter som bidrar till att minska elförbrukningen, inte minst när äldre 2g- och 3g-nätverk släcks ned och ersätts av 4g- och 5g-teknik. Nya system för att övervaka och analysera nätverken har också lett till utökade möjligheter att optimera energiförbrukningen, exempelvis genom att minska kapaciteten under perioder med minskad trafik i nätverken.

Några av de rekommendationer som ingår i rapporten från NGMN Alliance är:

  • Påskynda övergången från 2g- och 3g-nätverk till de mer energieffektiva 4g- och 5g-nätverken.
  • Omfördela tillgängligt spektrum från 3g-nätverken till 4g och 5g för att förbättra kapaciteten när behovet av dataöverföring snabbt ökar under de kommande åren.
  • Uppdatera ran-utrustningen med den senaste energibesparande tekniken och antennerna.
  • Installera förnybara energikällor och batterier för att minska nätverkens beroende av anslutning till elnätet.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.