Bredband via höghöjdsballong

Höghöjdsballonger kan bli ett alternativ för bredband till glesbygden. I slutet av augusti lyfter en ballong från Esrange i Kiruna som kan ge bredbandsuppkoppling med hastigheter upp till 120 Mbit/s.

Bredband via höghöjdsballong

Målet med ballongförsöket är att testa nya metoder för att leverera bredband till användare på glesbygden, i mindre städer eller på snabbtåg. Ballongen lyfter utrustningen till 22 till 25 kilometers höjd och ska under experimentet flyga i ungefär sex timmar. Täckningen kommer att vara cirka 60 kilometer i diameter.

Två kommunikationssystem ska testas. Det ena är en höghastighetsradiolänk som ger bredbandsuppkoppling med hastigheter upp till 120 Mbit/s. Det andra är ett optiskt system som använder laser för dataöverföring.

Tanken med tekniken är att den ska kunna användas för att ge människor i gelsbygden uppkoppling till internet. Den kan också användas för att upprätta temporära uppkopplingar vid exempelvis naturkatastrofer.

Testet är en del i ett EU-projekt kallat Capanina. Projektet leds av universitetet i York i England och involverar ett lertal europeiska och japanska samarbetspartners.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.