Bredband via satellit fyller glesbygdsluckor

Eutelsat börjar idag fredag att sälja bredbandsuppkoppling via satellit till svenska hushåll och företag. Hastigheter på upp till 20 megabit per sekund utlovas.

Bredband via satellit fyller glesbygdsluckor

Med tanke på den aggressiva utbyggnaden av mobilnäten kan det kanske låta lite som att gå över ån efter vatten att satsa på en satellitförbindelse. Någon större succé blev inte heller satellitbredband förra gången det begav sig för omkring tio år sedan. Men det hindrar inte Eutelsat från att göra ett nytt försök och med tanke på att det trots allt finns ganska många vita fläckar på den mobila bredbandskartan kan det innebära ett lyft för den som idag har svårt att få en uppkoppling med vettig hastighet.

– Svenska hushåll i glesbefolkade områden får nu en helt ny möjlighet att få en bra och stabil bredbandsuppkoppling. Vi använder senaste generationens satellitteknologi, vilket gör att en stabil och snabb uppkoppling nu görs tillgänglig för alla i Sverige. Vår tjänst är idealisk för de som bor i glesbygd eller områden med dålig 3G- och 4G-täckning och dessutom inte i närheten av ett stadsnät eller någon annan typ av fast bredbandsuppkoppling.

20 megabit per sekund

Tjänsten som heter Tooway säljs i Sverige av företaget RB Communication och finns i fem olika paketeringar med olika hastighet och datapott. Dyraste abonnemanget heter Infinity och kostar 795 kronor inklusive moms per månad. Det saknar trafiktak och ger en nedladdningshastighet på 20 megabit per sekund och 6 megabit per sekund uppströms. Företag betalar märkligt nog lika mycket exklusive moms för samma abonnemang.

Billigast är abonnemanget Small som kostar 195 kronor. Det har en datapott på blott 2 gigabyte och hastigheten 2 megabit per sekund. Till samtliga abonnemang tillkommer en startkostnad på en knapp tusenlapp.

Väl tilltagen kapacitet

För att få kontakt med satelliten används en 77 centimeter stor parabolantenn som skruvas fast på väggen av huset. Antennen ansluts sedan till ett satellitmodem som kopplas till datorn. Trots att signalen har en bra bit att färdas innan den kommer fram uppges tekniken klara av även krävande tjänster som ip-telefoni och strömmande tv-sändningar. Totalt har satelliten med det sexiga namnet KA-SAT en kapacitet på 90 gigabit per sekund och på marken sköts kommunikationen av åtta olika gateways runt om i Europa.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.