Bredbandsbolag satsar på svensk wimax

Det första svenskutvecklade modemet baserat på wimax-standarden har sålts i 20 000 exemplar till ett av de stora bredbandsbolagen i Sverige. Med modemet utlovas internetanvändarna få ett snabbt, säkert och prisvärt alternativ till såväl fasta bredbandslösningar som äldre trådlösa teknologier.

Quadmaxsystems, QMS, ska leverera 20 000 exemplar av det enda svenskutvecklade modemet för trådlöst bredband via wimax-nät. Beställare är ett av Sveriges stora bredbandsbolag, som därmed blir landets första leverantör av trådlöst bredband baserat på wimax-standarden. Vilken bredbandsaktör det gäller är dock inte offentligt.

Med modemet som kallas ”The Book” utlovas leverantörer av fasta bredbandslösningar kunna erbjuda sina abonnenter en prisvärd trådlös bredbandsprodukt. Patrick Lund, vd för QMS, beskriver företagets första order som ett viktigt steg i skiftet från dagens fasta bredbands- och adsl-nät, samt äldre trådlösa tekniker, till betydligt snabbare trådlös bredbandsuppkoppling.

– Vi tror att framåtsträvande bredbandsleverantörer kommer att erbjuda sina abonnenter trådlöst internet till ett fast månadspris, säger Patrick Lund.

QMS kommer att leverera de 20 000 modemen under fjärde kvartalet i år. ”The Book” har utvecklats och designats för QMS av det svenska företaget HULU. Lösningen är baserad på Wavesats chip, som certifierats av branschorganisationen Wimax Forum.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.