Brittiska barn ska lära sig iot-programmering

M2M Att skolbarn tidigt ska lära sig att programmera har varit ett hett debatterat ämne i Sverige de senaste åren. Hittills har
det inte hänt så mycket här på hemmaplan. Annat är det i Storbrittanien.

Efter succén med minidatorn Raspberry Pi är det nu dags för nästa projekt. En miljon brittiska elever i årskurs 7 och 8 (11–12-åringar) kommer att få chansen att lära sig programmera iot-funktioner med hjälp av varsitt Cortex M0-kort med massor av sensorer och anslutningar. Kortet som heter Micro:bit och tillverkas av brittiska tv- och radioföretaget BBC:s avdelning BBC Learning. Kortet mäter 4 x 5 cm och har bland utrustats med Bluetooth LE, accelerometer, magnetometer, lysdioder, Micro-usb och två programmerbara knappar., samt en 23-polig anslutning för bland annat krokodilklämmor och banankontakter. Det finns även en ljudutgång.

– Barnen har redan kommit på en massa idéer, både lösningar på vardagsproblem varav en del som kan ha affärspotential, och en del som bara är roliga, berättar Sinead Rocks, chef på BBC Learning.

Några av de första sakerna barnen lärt sig är att utnyttja kortets accelerometer för att flytta runt ett ljus i kortets lysdiodmatris när kortet vinklas åt olika håll, samt att programmera kortet för att användas som hjärtmonitor. Micro:Bit kan programmeras via Javascript, Blockly, Python eller C++.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.