Broadcom börjar testa första wifi7-enheterna

Nätverk Ett första test av vad framtiden kan erbjuda. Nu har Broadcom börjat testa chip för Wifi7 och dessa kan leverera dubbla hastigheten jämfört med Wifi6/6E.

Broadcom börjar testa första wifi7-enheterna

I fjol började Wifi6 och 6E att komma ut på bred front. Produktutbudet med den senaste tekniken hade breddats och utrullningen fått fart. Men utveckling står inte stilla och nu berättar Broadcom att de börjar test av sina första wifi7 chip.

De nya produkterna är avsedda för routers, gateways, accesspunkter och mobiler. Enligt företaget så ska 7:orna ge dubbla hastigheten mot det som levereras via wifi6/6E.

Att man kommit hit så här snabbt är intressant. Standarden för wifi7 är inte satt än, dock verkar det inte hindra chiptillverkarna från att rusa framåt. Broadcom är inte ensamma, Qualcomm sa tidigare i år att de räknar med att ha sina första wifi7-produkter redo mot andra halvan av 2022.

Så vad är då grejen med wifi7? Jo, genom att ha dubbla bandbredden. I kombination med tekniken Automatic Frequency Coordination ska dessutom användarupplevelsen bli än bättre eftersom spektrum allokeras optimalt.

Upp till 11,5 Gbits

Broadcoms produkter med wifi7 är BCM67263 avsedd för hemmabruk, stödjer fyra strömmar, singelradio på 6GHz-bandet och ska kunna leverera upp till 11,5 Gbps. Ytterligare en enhet, BCM6726 är avsedd för privat användande och den erbjuder singelradio på 2,4-, 5- och 6 GHz-banden men då med lägre bandbredd och ”endast” 5,75 Gbps.

Företagsalternativen är BCM43740 samt BCM43720. Den förstnämnda ger singelradio på samtliga tre wifi-band i upp till 11,5 Gbps med 320 MHz bandbredd. Den senare har reducerad profil på två strömmar, 2,88 Gbps.

Slutligen har de även BCM4398 som är ett kombi-chip för mobila applikationer. Här har Wifi7 och Bluetooth 5 integrerats och det gör att enheter ska klara 6,05 Gbps wifi7 samt då även bluetooth.

Initialt kommer Broadcom göra chipen tillgängliga för ”early access-partners” samt vissa utvalda kunder.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.