BT och Dolby ger lyft åt telefonkonferens

Telefoni BTs konferenstjänst Meetme har vässats med ljudteknik från Dolby. Lösningen ska ge deltagarna känslan av att de sitter i samma rum.

BT och Dolby ger lyft åt telefonkonferens

Telekom idag tjuvlyssnade på dolbytekniken i BTs konferenstjänst i samband med Enterprise Connect i Orlando i våras. Nu är den inkluderad fullt ut i den kommersiella tjänsten BT Meetme.

BT och Dolby breder på ordentligt när de beskriver fördelarna med det förbättrade konferensljudet. Men faktum är att det innebär ett riktigt lyft för upplevelsen, som sammantaget ska ge användarna en känsla av att de sitter i samma rum. Vad det betyder för produktiviteten i mötet är kanske svårt att mäta, men det gör skillnad och innebär antagligen konkreta affärsvinster i slutänden.

BT Meetme med Dolby Voice har de här egenskaperna:

  • Hifi-ljud som ger klart ljud och filtrerar bort bakgrundsbrus, vilket gör det lättare för konferensdeltagare att förstå varandra.
  • Röstseparation som ger klara distinkta röster så deltagarna vet vem som har sagt vad.
  • Flerröstsfunktion som gör att man kan höra flera konversationer – med olika ljudvolym – samtidigt. Funktionen ger deltagare möjligheten att fokusera på en specifik konversation, även när flera personer talar på samma gång. Detta möjliggör en naturlig kommunikation då alla deltagare kan höras och inte enbart de som talar högst.

Snart till Ios

BT Meetme med Dolby Voice är en molnbaserad tjänst som kan integreras med befintliga samverkantjänster. Klientprogramvaran Dolby Voice ligger i BT:s tjänst BT Meetme Webjoin. Mjukvaran kan köras på standardmodeller för pc och Mac och Dolby Voice kan levereras genom ett vanligt stereoheadset.

BT kommer sälja denna tjänst genom sin BT One-portfölj för unified communications- och samverkantjänster. Användare har möjlighet att ansluta till samtal genom ett vanligt telefonnät om de inte har möjlighet att komma åt mjukvaran. Inom kort kommer även en mobil version för Ios- och Android-enheter att vara tillgänglig.

”Motverkar trötthet”

BT har genomfört över 10 000 testkonferenser i Meetme med Dolby Voice, på totalt över en miljon konferensminuter. Nio av tio deltagare föredrog klart hd-varianten före sin ordinarie konferenstjänst.

– Dålig ljudkvalitet tvingar deltagare att anstränga hörsel och tänkande, vilket kan orsaka trötthet och en försämrad koncentrationsförmåga, samt att man får svårare att bidra till samtalet. Det kan dessutom ha en negativ effekt på utförandet av andra uppgifter som att föra anteckningar. När man förbättrar samtalens ljudkvalitet blir deltagarna mindre stressade och trötta och får därmed lättare att kommunicera sina åsikter och att förstå övriga deltagare, säger Dr Anna Mieczakowski vid University of Cambridge.

Där har man just genomfört studien Conversations, Conferencing and Collaboration: A UK investigation of factors influencing the effectiveness of distributed meetings.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.