Bunker-video driver med stort Lync-projekt

Lync Lync-projektet väcker diskussioner bland delar av personalen på Umeå universitet. En anställd på Juridiskt Forum har gjort en så kallad bunker-video med Hitler och pålagda textkommentarer.

Bunker-video driver med stort Lync-projekt

Telekom idag följer det intressanta Lync-projektet på Umeå universitet i en artikelserie i magasinet. Del fem har just nått till prenumeranter och handlar om migreringsarbetet.

Samtidigt har det dykt upp en video på Yotube som snabbt fått många visningar, i skrivande stund drygt 2 500. Det är ett rikigt tillspetsat och raljerande klipp på närmare fyra minuter om Lync-tjänsterna och it- och telefoniledningens agerande.

Upphovsmannen är Andreas Petterson, universitetsadjunkt och it-ansvarig på enheten Juridiskt Forum.

Kommenterar klippet

Vi når Andreas Pettersson på mejl för att få några kommentarer till videon och hans motiv för att publicera den.

Andreas Pettersson är överraskad över uppståndelsen.
Andreas Pettersson är överraskad över uppståndelsen.

Ti: Vad fick dig att sätta ihop videoklippet?

– Det var efter en frustrerande upplevelse där vi hade – och har – svårt att få Iphone-appen för Lync 2013 att funka bra. Själva funktionen i datorn fungerar utmärkt, men Iphone-appen strular för oss.

Ti: Är det så illa som det framstår av klippet eller är det mer att betrakta som ett tillspetsat och humoristiskt inlägg?

– Det är en tillspetsad satir över användarnas reaktioner på ny teknik i allmänhet och just nu Lync 2013 i synnerhet. Lync funkar bra på vår enhet Juridiskt Forum, bortsett från Iphone-appen då. Vi har haft stor nytta av att vi fick vara med i pilotprojektet som körde Lync 2010. Resten av universitetet kommer säkert att uppleva inkörningsproblem med Lync 2013, men jag vill verkligen framhålla att vi alla har tillgång till en engagerad och aktiv support.

Ti: Vad har du fått för reaktioner på klippet?

– Bara positiva reaktioner! Alla förstår ju att det är ett skämt och att det handlar om att driva med oss själva. Det är helt vansinnigt att det blev så spritt! Jag mejlade bara länken internt på vår enhet med cirka 15 anställda. Det var bara avsett som ett internt skämt, inget annat. Men tydligen fanns det ett stort behov av att få skratta åt oss själva i mötet med ny teknik.

Ti: Är det någon som har försökt få dig att ta bort klippet.

– Nej absolut inte. Reaktionerna har bara varit att folk skrattar, och det känns ju bra!

Bild från videoklippet på Youtube.
Bild från videoklippet på Youtube.

Bekräftar app-problem

Umeå universitets telechef Arne Vedefors vill inte kommentera videoklippet eller innehållet i det.

Han bekräftar dock att det är problem med Lync-appen för Iphone. Den fungerar inte alls för de som har 4S-modellen och Ios 7.0.3.

– Det ligger som ett supportärende hos Microsoft, säger Arne Vedefors.

Mer om utmaningarna med den mobila appen för Lync kan du läsa om i del 6 av vår artikelserie, som publiceras i december-numret av Telekom idag.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.