När det dåvarande kontraktet för Nobinas videokonferenslösning höll på att löpa ut passade man på att scanna av marknaden efter andra alternativ. Nobina tillhandahåller kollektivtrafiklösningar i hela Norden, som med över 7 000 anställda i Sverige gör dem till landets största bussbolag.
Bussjätten satsade på budget-alternativ för sina videomötesrum
Mötesteknik
Användarvänligt och kostnadseffektivt, så löd kravspecen när Nobina, Sveriges största bussbolag skulle uppdatera 70 mötesrum.
– Vi utvärderade flera lösningar och landade i att Yealink passade våra behov bäst, säger driftsteknikern Simon Sandell.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
- Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
- Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
- Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Driftteknikern Simon Sandell, som ledde övergångsprojektet, berättar att man tittade på flera olika lösningar från flera stora leverantörer innan man landade på en kinesisk hårdvara från Yealink i kombination med mjukvara från Microsoft Teams.
– När vi tittade på ny lösning så var fokuset att ta fram en mer användarvänlig lösning som hade flexibel funktionalitet som till exempel BYOD (Bring Your Own Device)
Enligt Simon har återkopplingen från de anställda bara varit positivt.
– Dom tycker att rummen är enkla att använda, att det är bra kvalitet på prylarna och att det är bra funktionalitet, säger han.
Innan de påbörjade projektet berättar Simon att de skannade av marknaden ordentligt, först därefter bestämde de sig för att köpa hem testprodukter från olika leverantörer. Produkterna var bra och de var jättenöjda men Yealink stack ut i mängden.
– Vi blev positivt överraskade, eftersom deras produkter var billigare, snyggare men även enklare att använda – och framförallt mer lätthanterliga utifrån ett it-perspektiv, säger Simon.
Driftteknikerns bästa tips för att lyckas med omställningen till videomötesrum
- Testa och jämför olika produkter. Köp in olika hårdvara och testa produkterna innan ni bestämmer er. Ta även referenser.
- Ta reda på vad användarna vill ha – det är trots allt de som ska använda grejerna.
- It-perspektivet. Kommer det vara leverantören eller it-avdelningen som behöver göra jobbet med uppdateringar och support? Hur görs uppdateringarna? Vem tittar efter ny hårdvara när den befintliga börjar bli daterad?
Eftersom Nobina har ett sjuttiotal mötesrum fördelade i de nordiska länderna tycker Simon att det är smidigt att alla uppdateringar går att göra på distans. Han berättar att programvaran för Yealinks produkter är uppbyggd med en portal där man enkelt kan överblicka, konfigurera och uppdatera de enskilda mötesrummen. Enligt honom har hela övergången med installation av de nya produkterna varit väldigt smidig.
– Via portalen kan man enkelt konfigurera, ändra och välja hur man vill att enheterna ska uppdateras, samt rapportera in problem och välja enhetsinställningar. Den här biten var bättre utformad hos Yealink än hos närmast konkurrerande leverantör.
Projektet med att byta ut teknik och mjukvara i alla rummen har tagit två-tre månader. Men Simon berättar att man har behållit samma möbler som innan. Men att man möblerat om lite grann i enstaka fall.
– Vi har anpassat krutet i datorerna och kameran efter rummens storlek, men i grunden har vi hållit oss till två paket. Ett “medium-upplägg” för små rum och ett “large-upplägg” för stora rum.
Såhär i efterhand säger Simon att de kunde ha varit ännu bättre på att stämma av intresset för nya videomötesrum en extra gång innan projektet startade, detta eftersom de nu får in en massa efterbeställningar.
– Vi skickade ut en enkät innan den första coronavågen bröt ut och frågade hur många som önskade sig videomötesrum. Såhär i efterhand borde vi följt upp frågan igen efter att vi gick in i den fjärde vågen, säger han.