Byod kräver en strategi

En tredjedel av anställda använder sin egen enhet för att sköta arbetsuppgifter utan arbetsgivarens tillstånd. Lösningen är en strategisk plan som främjar utvecklingen, i alla fall enligt säkerhetsföretaget Trend Micro.

Byod kräver en strategi

44 procent av anställda använder sin privata telefon eller surfplatta för att sköta sina arbetsuppgifter. 31 procent gör det dessutom utan att först ha fått tillstånd av sin arbetsgivare. Det visar en ny undersökning som Yougov gjort på uppdrag av säkerhetsföretaget Trend Micro bland 1 176 svenskar.

Kan inte hejdas

Cesare Garlati, vice vd på Trend Micro, menar att det inte är någon idé att hejda byod-tåget. Tvärtom borde it-avdelningarna hoppa på tåget och vifta med en strategi-fana. Annars finns en risk att man står kvar på perrongen utan någon koll alls.

– Konsumentiseringen av it kan inte hejdas. Det ställer nya krav på verksamheten och ny krav på hur it-avdelningen agerar. Vare sig man vill eller inte kommer användarna att ta med sina egna enheter, skillnaden är att man nu kommer in senare i processen och förväntas ta ansvar.

Proaktivt arbete

När användaren tar sig friheter gäller det för it-organisationen att ta täten och inte motarbete utan medarbeta. Det ställer också högre krav på samarbete inom organisationen. Där har Trend Micro har sin tydliga bild över hur utmaningarna ska hanteras där man tror på strategisk och proaktivt arbete från it-avdelningens sida.

Gör en plan

Första steget är att fastslå en gemensam strategisk plan som ska vara väl förankrad i hela verksamheten med HR, ledningen och it-avdelningen. Andra steget handlar om att sätta regler för vem som får använda vad. Alla i organisationen ska få tillgång men olika användargrupper bör också ha olika restriktioner.

– Här måste it-avdelningen stiga in och ge klara besked om vem som får tillgång till vad. Att försöka kontrollera vilka enheter som ska användas är lönslöst, fokusera istället på varje enskild användargrupps rättigheter, säger Cesare Garlati.

Det sista steget är verktyg för att hjälpa it-avdelningen, till exempel mdm. Det ger möjlighet att kryptera information som ska skyddas eller radera information om enheten till exempel blir stulen.

Fakta

Uppmuntra anställda att säkra enheten

1. Lösenordskydda. Det borde vara självklart men är tyvärr inte det. Om det går – aktivera även ett längre lösenord på fem eller åtta tecken.

2. Operativsystem ska vara uppdaterade. Det ger senaste skyddet mot eventuella hackare som alltid har koll på kryphålen i de gamla patcharna.

3. Vad laddar de ned? Få alla att förstå att det finns falska appar, kontrollera alltid att det är rätt utgivare, det finns många Angry bird-appar men bara en som är äkta.

4. Läsa det finstilta. Se till att användarna inte säger ja till vad som helst. Vill kalkylappen har tillgång till telefonboken kan det vara något lurt på gång.

5. Se till att ha någon typ av säkerhetsmjukvara installerad.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.