Capgemini tar en euro för mdm

Emm Mdm för en euro per användare och månad. Med det grunderbjudandet vill Capgemini slå sig in på företagsmobilitet i Europa. Lösningen bygger på SAPs Afaria och körs i Amazons molnplattform.

Capgemini tar en euro för mdm

Egentligen skulle Capgeminis nya satsning på enterprise mobility management, emm, ha lanserats i Europa under förra året. Lösningen som de har satt ihop tillsammans med SAP och Amazon finns nämligen i USA sedan snart ett år.

– Vi stötte på problem kring datalagringen som vi behövde komma runt. Därför produceras nu Mobile Secure för EU-länderna hos Amazon i Irland, berättar Christian Liljequist som är managing consultant på Capgemini i Sverige.

Tjänsterna i Mobile Secure blir tillgängliga i Sverige och andra andra europeiska länder de närmaste veckorna.

Ingen startkostnad

Kärnan i erbjudandet är mobile device management, mdm, från SAPs Afaria-plattform. Det innehåller givna delar som att centralt sätta policys för lösenord och accesser, att kunna rensa mobila enheter på distans och använda certifikat. I grundpaketet ingår även enkel distribution och uppdatering av appar.

Så långt inget nytt. Däremot får nog prislappen en och annan att höja på ögonbrynen. Capgemini tycker att det räcker med en euro per enhet och månad.

– Vi tillämpar ingen startkostnad. Däremot behöver man som kund registrera minst 25 enheter, säger Christian Liljequist.

Kunden förväntas ändå skriva avtal för en fast period, men det är oklart i nuläget hur kort den kan vara.

I en intervju med Telekom idag uppmanade Gartners mobilexpert Leif-Olof Wallin nyligen kunderna att inte gå in i för långa mdm-avtal, eftersom marknaden är så turbulent och föränderlig. Han menar dessutom att priset på mdm i dagsläget ligger kring en dollar i månaden per enhet.

– Jag tycker nog att den prisnivå vi erbjuder på en euro står sig väl, inte minst med tanke på de funktioner som ingår och möjligheten att bygga vidare på tjänsten, kontrar Christian Liljequist.

För bredare behov

För den verksamhet som inte tycker att det räcker med mdm kan Mobile Secure byggas på med ytterligare tjänster:

  • en företagsintern appbutik
  • ”app wraping” med hjälp av teknik från Mocana
  • mobile content management, en företagsintern Dropbox som bygger på SAPs produkt Mobile Documents.

För de här tilläggstjänsterna är prisbilden inte lika fast och tydlig som för grunderbjudandet. Det finns helt enkelt mer utrymme för förhandling, men för att få hela paketet kan det handla om ytterligare ett par euro per enhet/användare och månad.

– Jag stöter dagligen på organisationer som försöker tillämpa mobilt arbetssätt men saknar bra möjligheter att dela dokument med mobiler och plattor. Då är risken stor att användarna hittar egna lösningar som inte är så lämpliga. Här finns ett stort sug och behov, konstaterar Christian Liljequist.

Behov i det offentliga

Men i första skedet tror han att många av kunderna som går in i Mobile Secure ändå nöjer sig med mdm-funktionerna. Trots att området idag är väletablerat finns det gott om organisationer som står helt utan stöd för central administratin av mobila enheter.

– Det gäller till exempel i offentliga sektor, som skola och vård där man ändå hanterar mycket känslig information och intresserad av en bra säkerhetsnivå.

Christian Liljequist tror även att det kan finnas befintliga Afaria-kunder som är intresserade av alternativet med en ren molntjänst, som de enkelt kan komplettera med tilläggsfunktioner. Han tror däremot inte att det är en stor andel kunder som kommer kräva att få lösningen producerad i egna datahallar.

– Det är möjligen verksamheter med oerhört känslig data. Men om man resonerar logiskt kring det här så handlar det ju egentligen om säkerheten hos vår hostingleverantör Amazon, som är bevisat riktigt hög.

Kunderna kan antingen välja att sköta administrationen själva via lösningens webbgränssnitt, eller lägga det på Capgemini med regler för hur det ska gå till.

Fakta

Mobile Secure från Capgemini

Enterprise mobility management som molntjänst.

• Mdm-funktionerna bygger på SAP Afaria.

• Capgemini står för licenser, installation och konfigurering.

• Amazon Web Services hostar lösningen.

Mobile Secure kan kompletteras med företagsintern appbutik, säker app-paketering och dokumenthantering.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter