Cdma2000 slår nya rekord

Cdma2000 har nu passerat 200 miljoner användare. Därmed utökar den amerikanska 3g-varianten avståndet till wcdma-standarden som idag har en kundbas på 35 miljoner.

200 miljonersstrecket passerades under september månad, och det endast 18 månader efter det att man passerade 100 miljoner användare, uppger Cdma Developement Group som håller koll på statistiken. Ökningstakten ligger idag på 15 miljoner nya användare per kvartal och totalt har den amerikanska 3g-standarden 85 procent av 3g-marknaden i världen. Största delen finns i Nordamerika och Asien, men även i Latinamerika växer antalet användare snabbt.

Cdma2000 1xEV-DO, turbo-varianten på standarden, har ökat med 2,2 miljoner och har idag 18 miljoner användare. Överföringshastigheten för data kan i dessa fall uppgå till 3,1 Mbit/s som mottagare och 1,8 som sändare och gör det möjligt för en operatör att leverera exempelvis voip. Här ligger cdma2000 före den europeiska motsvarigheten som ännu inte lanserat turbo-3g.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.