Certifierade ethernettjänster håller för röst och hd-video

För första gången har kvaliteten på operatörstjänster certifierats. Det är elva operatörer som har passerat nålsögat i Metro Ethernet Forums tuffa tester.
Resultaten visar att carrier ethernet håller lika hög kvalitet som traditionella sonet/sdh-tjänster. Den alltmer spridda nättekniken kan bära krävande realtidsapplikationer.

Den här världpremiären begås under mässan Nxtcomm i Chicago. Där får de elva operatörerna ta emot certifikat som bevisar att nå nått upp till kraven i MEF 14-specifikationerna från Metro Ethernet Forum. Det är AT&T, Colt, Embarq, Neon, NTL Telewest, Optimum Lightpath, RCN, Swisscom, Time Warner Cable, Verizon och VSNL International.

– Aldrig tidigare i telekomindustrin har operatörer certifierat kvaliteten på sina nättjänster. Och den här första rundan av MEF 14-certifiering av operatörer sänder en tydligt och positivt meddelande till företagskunderna: Carrier ethernet överträffar våra förväntningar när det kommer till prestanda och kvalitet, säger Bob Mandeville, vd på Iometrix som ansvarar för den omfattande testningen.

Aggressiva kriterier

Det är tre typer av ethernettjänster som har synats: epl, evpl och e-lan. Totalt testades 37 olika tjänster i verkliga implementationer. Vissa höll sig inom stadsnät, andra spände över flera kontinenter.

De tre månaderna av hårdtestning har verkligen inte varit någon ”promenad i parken”, enligt Bob Mandeville, varken för testingenjörerna eller de operatörer som deltagit.

– Vi har satt upp extremt aggressiva kriterier, som i vissa fall var tio gånger tuffare än typiska sla-överenskommelser. Exempelvis fick fördröjningen i ett utökat metro-nät inte överstiga sex millisekunder, säger han.

Snabb tillväxt

Metro Ethernet Forums ordförande Nan Chen är entusiastisk över resultaten:

– De bekräftar att carrier ethernet är redo för prime time. Tjänsternas prestanda håller sig inom sonet/sdh-standard när det kommer till nyckeldata för multimediatrafik, som fördröjning och jitter.

Det bekräftas också i en stark uppslutning runt Metro Ethernet Forum från kabel-tv- och mediaindustrin under det senaste året. Det har bidragit till en explosion i medlemsantalet, som nu är uppe i 124 företag. Även Teliasonera har anslutit sig till grupperingen.

Investerar miljarder

Och ethernet för operatörer vinner snabbt mark. Det visar färska data från Infonetics. Den här våren passerar intäkterna från ethernettjänster de intäkter som kommer från ip-mpls-baserade vpn-tjänster. Vid skärningspunkten handlar det om runt 13 miljarder dollar för respektive teknik, men kurvan pekar brant uppåt för ethernet.

Analytiker på Heavy Reading konstaterar att världens operatörer kommer att hälla många miljarder dollar in i ethernetbaserad access-, transport- och växelutrustning under de kommande åren.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter