CES 2019: Det var årets tunga trender

CES Nytt år, men samma trender. CES 2019 var en härlig blandning av förväntade trender och fräscha idéer. Här samlar vi några av de viktigaste nyheterna inom Telekom.

CES 2019: Det var årets tunga trender

Med mer än 4 500 utställare och 180 000 besökare från 150 länder var årets CES, den 51:a i ordningen, större än någonsin. Men vad var då nytt i år? Här är de starka trenderna och nyheterna

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?
Amazon Alexa och Google Home

Ai

Årets hetaste trendord var utan tvekan ai. Men inte i den ”Hollywoodifierade” versionen med robotar eller teknik som hotar att överta världen. Nej, här var det vardagsförenklande prylar och optimerande algoritmer som regerade.

Stort strålkastarljus var det på Google Home och Amazon Alexa, röststyrda assistenter/smarta högtalare, en kategori som nästan seglat upp till att bli av lika stor vikt som mobiler, surfplattor, tv med mera har varit tidigare.

Därtill visade i stort sett varenda större utställare någon form av ai. Allt från algoritmer som gjorde att tv-apparater justerar färg, kontrast och ljud baserat på vad du tittar på – och kameror vars ai ändrar inställningar beroende på ljusskiftningar – till dammsugarrobotar som lär sig känna igen strumpor.

Mycket av den vardagliga ai:n är ett bevis på att vi befinner oss i gränslandet av ett paradigmskifte. Användarvänlighet har länge varit topprioriterat, men med ai förändras detta. Istället för att personer ska behöva lära sig använda tekniken så anpassas tekniken till sin miljö och användare.

D-Links 5g-router

5g

I år kommer då äntligen 5g. Operatörerna är redo och teknikleverantörerna likaså. Men även om tekniken är i faggorna så visades mycket lite konkreta konsumentprodukter. Skälet är helt enkelt att de inte är redo än. D-Link visade en router och Samsung hade en 5g-mobil i en monter. Intel visade även upp ett nytt chip, ”Snow Ridge”, och processorn ”Ice Lake” som de hoppas få ut under andra halvan av året/början av 2020.

Men 5g innebär mer än så. Tekniken är det som på allvar kommer ge en revolution inom IoT – och här fanns det allt från smarta tandborstar till hälsovästar och uppkopplade växter.

First Alerts uppkopplade brandvarnare med inbyggd röstassistent och högtalare

IoT

Sakernas internet har i flera år varit lite av en rubrikmakare. I år har det gått från att vara wow – till att vara förväntat. Övergången har gått snabbt och vi förväntar oss numera att en ny pryl ska vara uppkopplad, punkt. Så i skuggan av ai och 5g visades mängder med ny IoT. Och många av produkterna var riktigt praktiska, fullvuxna och genomtänkta prylar. First Alert visade en ny multifunktionell brandvarnare som även hade nätverks- och smart högtalarfunktioner. Andra exempel var uppkopplade dörrklockor med video/rörelsedetektorer/högtalare, speglar med ingbyggd röstassistent och touchskärmar.

I smarta städer kan bilar ”se” runt hörnen

Smarta städer

I fjol introducerades sektionen Smarta städer, med infrastruktur och kritiska funktioner som ska kopplas upp för att tjäna samhälle och medborgare på bästa sätt.

På Qualcomms presskonferens kom biltillverkaren Ford upp på scenen och avslöjade att de skulle använda Qualcomms ”Vehicle-to-everything-teknik”. Detta innebär att från 2022 kommer alla Fords modeller som rullar ut från fabriken kunna prata med andra bilar, men även med trafikljus, vägar och andra uppkopplade prylar.

Och när städerna blir smarta så blir de effektiva. AT&T har ingått samarbete med Las Vegas och kommer koppla upp lyktstolpar längs med stadens viktiga stråk. Det hela ska leda till bättre underhåll, lägre energikostnader – samt en ökad känsla av trygghet bland medborgarna. 

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.