Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Charlotte Berg: Medarbetare kan bo och arbeta var de vill

Trend 2021 Bättre uppkoppling och tjänster för de som bor utanför storstadsområden, så att man kan jobba varifrån man vill. Det är en viktig trend de kommande åren för Charlotte Berg som trendspanar åt Telekom idag.

Charlotte Berg: Medarbetare kan bo och arbeta var de vill

Charlotte Berg är sedan i höstas vd för Compodium, ett företag som har säkra videolösningar på agendan. De växer under pandemin och Telekom idag tog därför henne till hjälp för att inleda sammanfattningar av året och utvecklingen framåt.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Total tillgång till alla guider och tester
  • Premiumnyheter med de senaste trenderna
  • Fullt fokus på att du ska göra rätt kommunikationsval
  • Tryckt magasin med sex nummer om året
Redan prenumerant?

Hur är läget i Telekom-Sverige just nu?

– Allt fler jobbar hemifrån och trycket på både infrastruktur och kommunikationslösningar är hårt under Corona-pandemin. Vi upptäcker hur enkelt det faktiskt är, men också hur sårbara vi är om uppkopplingarna inte fungerar som de ska. Digitaliseringen har fått sig en rejäl skjuts in i framtiden, vilket är väldigt bra för landet och för Telekom-Sverige. Företag som levererar lösningar som underlättar distansarbete och kommunikation går väldigt bra just nu, säger Charlotte Berg och fortsätter:

– Medarbetare som tidigare varit skeptiska till digitaliseringen, har provat på nya verktyg och lösningar och därmed fått praktisk erfarenhet av hur det underlättar och effektiviserar arbetet och det har resulterat i att de är mer positiva. Samtidigt är cyberbrottslingar snabba på att försöka utnyttja luckor i lösningar och verktyg, något att se upp med och vara förberedd på.

Vilka händelser har betytt mest för utvecklingen 2020?

– Corona-pandemins inverkan på hela samhället. Det finns inte en vrå som är orörd. Många företag har tvingats ändra verksamhetsinriktning som ett resultat, medan andra tyvärr gått under. För telekombranschen har det ekonomiskt inneburit ett stort uppsving. De flesta företag har nog även sett över sina leverantörskedjor och byggt in nya kontroller, uthållighet och hittat alternativa leverantörer. I en pandemi kan det vara bra att ha lösningar närmare till hands än på andra sidan jordklotet.

Vad överraskade dig 2020?

– Hur uthålliga, uppfinningsrika och flexibla vi människor är. Hur företag på mycket kort tid svängt om och börjat tillverka respiratorer eller handsprit och hur flygvärdinnor vidareutbildat sig till sjuksköterskor. Den snabba utvecklingen av vaccin. Det är inspirerande och visar att vi alla har förmågan till stor uppfinningsrikedom. Vi kanske bör våga tänka större än vad vi tidigare gjort, om det mesta, säger hon.

Vilken utveckling får vi se under 2021?

– Det kommer att bli en fortsatt ökning av digitala kommunikationslösningar som exempelvis videomöten. Men även smartare och mer kritiska uppköpare och användare. Dels handlar det om en ökad försiktighet vad gäller var leverantörerna hör hemma, men det kan även handla om att hitta leverantörer närmare den egna verksamheten. Vi kommer även att se tuffare regler inom EU vad gäller datahantering och integritet och högre krav på säkerhet och integritetshantering även från organisationer och företag, säger hon och fortsätter:

– Det blir även en närmare relation mellan telekombolag och media; Telias köp av TV4 är bara början. Sen kanske vi också får se de första praktiska ai-lösningarna implementerade under 2021?

Till sist. Vilken trend påverkar telekom mest de kommande fem åren?

– Nya sätt att jobba och leva. Sverige ligger redan långt framme vad gäller distansarbete. Men användningen av digitala möten kommer fortsätta öka och utvecklas. Det kommer att öppna upp för företag att hitta och anställa kompetens oavsett var den finns i världen, också utanför Sverige. För medarbetare innebär det också att de kan bo och arbeta var de vill. Ur telekomperspektiv innebär det att bra infrastruktur och bra kommunikationstjänster utanför storstadsområdena blir mycket viktigare än tidigare.

Charlotte Berg tänker vidare:

– På mer övergripande nivå så följer jag Internet of Things i kombination med ai. Inte så synligt för konsumenter, men det kommer att förvandla den svenska tillverkningsindustrin, våra arbetsplatser och hela telekombranschen. Och förändringen kommer att gå snabbt.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter