It-chefen drunknar i administration

Organisation Svenska it-chefer fastnar allt mer i personal- och administrationsfrågor. De strategiska frågorna hinns inte riktig med, trots att det området anses vara mest intressant.

It-chefen drunknar i administration
Korat, freedigitalphotos.net

När TDC lät TNS Sifo intervjua it-chefer för tre år sedan, visade sig att teknik och drift upptog den största delen av deras arbetstid. I en färsk uppföljning visar det sig att administration och personalfrågor har tagit över som de primära arbetsuppgifterna, i alla fall för 29 procent av de 200 it-chefer som svarat. Dessutom stjäl ”brandkårsutryckningar” fortfarande mycket tid.

– Att en viss del administration ingår i it-chefens roll är självklart, men det undersökningen nu visar är en oroväckande och ologiskt stor ökning inom det området. Risken finns att administrationen ökar till bekostnad av it-chefens viktigaste bidrag till verksamheten – operativt och strategiskt teknikarbete, säger Ingmar Jonsson, som är it-direktör på TDC Sverige, i en kommentar.

Det är just arbetet med de strategiska it-frågorna som får stryka på foten. 54 procent uppger att de inte hinner med det och ännu värre är det i den offentliga sektorn, där 63 procent av it-cheferna tycker att de lägger för lite tid på strategiska frågor. Detta trots att de it-strategiska frågorna anses vara det mest intressanta området på tre års sikt bland 45 procent av de intervjuade.

Men det verkar inte gå någon nöd på it-cheferna för det. Hela 91 procent uppger att de trivs med sina jobb. De har dessutom dragit ner på antalet arbetade timmar jämfört med för tre år sedan. Andelen it-chefer som arbetar mer än 50 timmar per vecka har minskat med nästan 30 procent. Andelen som arbetar mindre än 40 timmar per vecka har mer än fördubblats sedan 2011.

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.