Chefer föredrar privat teknik

Att använda privata enheter på jobbet innebär en klar säkerhetsrisk. Ändå nyttjar chefer oftast sina egna gadgets på jobbet – och ser gärna att medarbetarna gör detsamma.

Chefer föredrar privat teknik

Det är slutsatserna av en färsk undersökning som säkerhetsföretaget Trend Micro har genomfört bland över 850 toppchefer och medarbetare i ledande positioner på företag och organisationer i England, Tyskland och USA.

Så många som tre av fyra tillfrågade vd:ar har svarat ja på frågan om de använder en eller flera privata tekniska verktyg i arbetsrelaterade uppgifter. Detsamma gäller hela 92 procent av it-cheferna.

Inte lika uppskattat

I fråga om inställningen till att medarbetarna använder privata surfplattor eller mobiler skiljer sig dock vd:arna och it-cheferna åt. Medan drygt 69 procent av företagsledarna menar att det är en konkurrensfördel för verksamheten att låta de anställda själva välja sina arbetsverktyg är it-cheferna är inte lika nöjda med trenden. Här håller endast 45 procent med de gadgetglada cheferna.

Enligt Trend Micro är det inte så konstigt. Nästan hälften av de tillfrågade företagsledarna som tillåter anställda att använda privata verktyg erkänner att det har hänt att konfidentiell information har blivit stulen eller kommit på villovägar till följd av detta.

Byod här för att stanna

Verksamheter kan dock inte göra så mycket åt saken. Trenden att använda privata teknikprylar på jobbet, så kallad konsumentifiering, är här för att stanna menar Trend Micro.

– Konsumentifiering är inte något verksamheter kan välja bort. Dagens medarbetare ser det som en självklarhet att de ska kunna använda sina privata verktyg i jobbet. Företagsledningar bör därför tillmötesgå detta och istället vidta rätt åtgärder för att undvika att deras information hamnar fel, säger Cesare Garlati, direktör för consumerization på Trend Micro.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.