Chilimobil: 5g kommer att ingå i våra abonnemang

Mobilnät Chilimobil börjar närma sig att kunna lansera 5g till sina kunder som en av de första operatörerna utan eget nät. Tester pågår för fullt.

Chilimobil: 5g kommer att ingå i våra abonnemang

Vad händer avseende 5g för våra ”mobile virtual network operators”, så kallade virtuella operatörer?

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

I en serie med två artiklar kollar vi först läget med Chilimobil, som hyr in sig hos Tre.

Hur ser statusen ut för er 5g-utrullning till kunderna, och på vilket sätt kommer den att ske? 

– Vi håller på och testar av att allt fungerar korrekt och det är en naturlig del i vår nya abonnemangsstruktur med Alltid Fri Surf där 5g blir en naturlig del för att möjliggöra och öka kapaciteten i de högre hastigheterna. 5g kommer alltså att ingå i våra abonnemang och innebär att vi förbättrar hastigheter och kapacitet för våra kunder med högsta hastighetsnivåerna, säger Fredrik Brunzell, medgrundare av Chilimobil, till Telekom idag.

Hur ser dialogen ut med nätägarna? 

– Den är och har varit bra även om både vi och nätägarna varit frustrerade över förseningarna kring 5g orsakade av utmaningarna kring licenser med mera från myndigheternas sida, säger han.

Hur stor är kundefterfrågan på 5g?

– Intresset är som alltid vid dessa nya tekniker relativt stort, inte minst drivet av den ständiga hungern efter bättre kapacitet och tillgång på telefoner med 5g stöd. Samtidigt så är vi nu på en sådan nivå att fler och fler inser att för en vanlig konsument med en mobiltelefon så är dessa hastigheter som redan 4g kan leverera fullt tillräckligt, säger Fredrik.

Hur har intresset för 5g utvecklats under året? Och hur tror Chilimobil att det kommer se ut om ett år? 

– Det har successivt ökat och det är som sagt mycket drivet av ökad tillgång av telefoner och andra enheter med stöd för 5g. Sedan är 5g kanske ännu mer relevant inom mobilt bredband. Där behövs både hastighet och kapacitet på ett tydligare sätt då användningen av tyngre filer och högupplöst tv/streaming är ett faktum. Här ser vi att utvecklingen och tillgången på 5g-routers med mera kommer öka, och här tillför 5g både stabilitet och hastigheter som gör att mobilnätet blir ett väldigt attraktivt alternativ till fasta nätlösningar, säger han.

Vad kommer 5g-utrullningen innebära för Chilimobil som bolag? 

– Det innebär dels att vi kan fortsätta vår tydliga strategi och mission att ge svenska kunder det bästa erbjudandet med Fri Surf, och att kunderna kan känna sig framtidssäkrade hos oss som operatör, vilket är en viktig faktor. Det innebär också att våra kunder kommer uppleva en stabilare och bättre upplevelse i form av ökade hastigheter, och inte minst kapacitet som innebär att de inte upplever mobilnätet som lika ”svajigt” i form av levererad hastighet, säger Fredrik Brunzell på Chilimobil.

 

OMRÖSTNING

Har du 5g-täckning i din mobiltelefon?

Visa resultat

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.