Chocksiffran: 466 % ökning av DDoS-attacker mot Sverige

Säkerhet Enligt en ny rapport från Cloudflare har DDoS-attackerna mot Sverige ökat med 466 procent under det första kvartalet 2024 jämfört med 2023. Och under föregående år gick det även att se en total ökning av cyberattacker på hela 220 procent. Vi har pratat med Daniel Aldstam på Global Connect om vad ökningen beror på och hur man bäst skyddar sig.

Chocksiffran: 466 % ökning av DDoS-attacker mot Sverige
Daniel Aldstam, foto: Globalconnect.

En DDoS-attack (Distributed Denial of Service) är en typ av cyberattack som syftar till att överbelasta en webbplats, en server eller en nätverksresurs genom att bombardera den med en stor mängd omdirigerad internettrafik.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Det är dock inte bara Sverige som ser en ökning av den här typen av attacker. Enligt samma rapport har APAC-regionen, som står för Asien-Stillahavsområdet, sett en ökning på 260 % av antalet DDoS-attacker under 2023. Att ökningen kommer nu kan ha flera orsaker enligt Daniel Aldstam som är säkerhetschef på Globalconnect.

– Den vanligaste orsaken till DDos-attacker är att man vill tjäna pengar. Sabotage är en annan vanligt förekommande orsak, ideologiska skäl likaså, liksom att helt enkelt vara ute efter att ”jävlas”, säger Daniel Aldstam

Många experter förutspår att DDoS-attacker bara kommer att bli vanligare och mer sofistikerade de kommande åren. Det är en enligt Daniel Aldstam en påminnelse om att cyberkrigsföring i dagens digitala ålder är ett mycket verkligt hot.

– Företag och organisationer måste investera i robusta försvarsmetoder för att skydda sin online-närvaro, annars riskerar de att bli nästa måltavla.

Expertens fyra tips: Så skyddar ni er mot DDoS-attacker

För att skydda sig mot DDoS-attacker bör alla företag överväga följande åtgärder:

1. Implementera DDoS-skyddstjänster: Använd en dedikerad DDoS-skyddstjänst eller -lösning som kan filtrera och hantera den ökade trafiken under en attack. Detta kan till exempel vara att inkludera molnbaserade DDoS-skyddstjänster om kan detektera och motverka attacker i realtid. Om du är osäker över vad du behöver så kan du alltid kontakta en expert inom it-säkerhet.

2. Optimera nätverkskonfigurationen: Konfigurera nätverket för att hantera stora mängder trafik genom att implementera brandväggar och andra nätverksenheter som kan distribuera och hantera belastningen. Detta kan minska risken för att en enskild server eller resurs överbelastas under en attack.

3. Uppdatera och patcha systemet regelbundet: Håll system och programvaror uppdaterade med de senaste säkerhetspatcharna för att minska risken för att utnyttjbara sårbarheter kan användas av angripare för att genomföra DDoS-attacker. Genom att hålla systemen aktuella kan företag minska risken för framgångsrika attacker. Kom ihåg att en kedja inte är starkare än sin svagaste länk och att angripare kan komma in via oväntade platser som till exempel ett uppkopplat värmeelement.

4. Utbilda personalen om säkerhetspraxis: Utbilda anställda om säkerhetspraxis, inklusive att vara medvetna om phishing-försök och andra metoder som används av angripare för att kompromettera nätverkssäkerheten. Det kan hjälpa till att minska risken för att anställda oavsiktligt bidrar till att en DDoS-attack blir framgångsrik.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.