Christiansen ersätter Ramel – så ser de två på framtiden för 3

Nytt jobb Danske 3-bossen Morten Christiansen ersätter Peder Ramel som vd för 3 Skandinavien.
För Telekom idag berättar de två om sin syn på utmaningarna som väntar branschen.

Christiansen ersätter Ramel – så ser de två på framtiden för 3

Peder Ramel har haft rollen sedan mars 2007, men den siste maj kliver han av. Nu har Morten Christiansen utsetts till ny vd för 3 Skandinavien.

– Det känns väldigt bra. Jag är stolt över det och jag ser fram emot att ta över den 1 juni, säger Morten Christiansen till Telekom idag.

Han kommer även fortsatt vara vd för 3 Danmark – men från och med juni har han uppdraget att stötta utvecklingen av både Tre Sverige och verksamheten i Danmark. Johan Johansson är vd för Tre Sverige.

Den största utmaningen

Christiansen har varit vd för 3 Danmark sedan augusti 2005, och under de åren har han vänt ett underskott till en verksamhet med 1.3 miljoner kunder och en omsättning på 3,2 miljarder danska kronor. Morten konstaterar dock att bolaget står inför en ny digital verklighet där kundernas dataanvändning ökar snabbt, vilket ställer stora krav på 3 som operatör.

– Den största utmaningen generellt för telefonibranschen är att försöka utöka kundbasen och få större vinster på marknaden. Man måste skapa nya tjänster samtidigt som man rullar ut ny teknik, säger han.

Måste diversifiera

3 Danmark har bland annat sett behovet av att kunna använda sin telefon utanför hemlandet. Med ”Feel like home” kan de danska kunderna använda sitt abonnemang i 57 länder världen över.

– På en marknad som inte växer men med hård konkurrens måste man hitta sätt att diversifiera och komma med nya erbjudanden. För att få nöjda kunder är det viktigt att vi har relevanta produkter och erbjudanden som de får nytta av – och som gör det enklare att vara kund till ett telebolag, säger Christiansen.

Fortsätter i styrelsen

Peder Ramel kommer fortsätta sitt engagemang i bolaget som styrelseledamot för 3 Skandinavien. Men efter alla år kände han att det var dags att släppa rollen som vd.

– Jag har funderat på det ett tag, Jag har varit vd i tolv år om en månad, så jag kände att det var dags. Jag är 62 år och om man ska hinna sitta i några styrelser, vilket har varit min tanke, så är det dags att sluta nu, säger Peder Ramel till Telekom idag.

Under hans ledning har verksamheten i Sverige och Danmark snabbt vuxit till dagens 3,2 miljoner kunder, men det har inte varit ett självspelande piano.

– Den stora utmaningen var att över huvud taget få ordning på bolagen. Det var väldigt stora förluster inledningsvis, och vi hade inte en gemensam syn mellan Sverige och Danmark kring hur man skulle få ned kostnaderna och få nya abonnenter för att få fart på hela maskineriet. I dag är utmaningen att växa på en marknad som inte längre växer. Vi måste fortsätta att vara effektivare än våra konkurrenter, säger Ramel.

Har blivit svårare att nå ut

Och nya utmaningar har tillkommit.

– För tio år sedan var kunderna nöjda med att de erbjöds mobil telefoni – att man kunde surfa lite och se varandra i telefonen. I dag tar man för givet att den mobila tekniken alltid fungerar, och att surfen ska vara lika bra som med en fast uppkoppling. Tidigare var det också lättare att få uppmärksamhet för tekniknyheter. När Iphone först lanserades så var det en jättehype kring detta – men i dag är det svårt att nå ut och skapa intresse, både från kunder och från media, säger Ramel.

”Har det rätta drivet”

Ramel är mycket nöjd med valet av efterträdare. Han konstaterar att Morten har lång erfarenhet och en bra känsla för hur man driver bolag på en konkurrensutsatt marknad.

– Han är en väldigt driven affärsman och stark som ledare. Han är väldigt bra på försäljning och marknadsföring – och har det rätta drivet för att ta över jobbet som ledare för de båda bolagen i Sverige och Danmark, säger Peder Ramel.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.