Ciena tar över Nortel-ethernet

Den amerikanska nätverksleverantören Ciena förvärvar Nortels Metro Ethernet efter budgivning.

Som en del av Nortels ansträningar att stycka upp och sälja ut sina delverksamheter har nu Ciena förvärvat den skuldtyngda leverantörens ethernet-verksamhet. Nortel Metro Ethernet, inriktad på lösningar för stadsnät, har idag över 1000 kunder fördelade på 65 länder.

– Dessa optiska- och carrier ethernet-tillgångar ger oss viktiga tekniker, talanger och resurser som kommer att accelerera vår nuvarande strategi gällande inovativa nätverkslösningar för våra globala kunder, säger Gary Smith, vd på Ciena.

Det vinnande budet, som överträffade bud från Nokia Siemens under den auktion som hölls i slutet av förra veckan, lyder på 530 miljoner dollar, plus 239 miljoner i konvertibla skuldebrev. Summorna motsvarar drygt 3,7 miljarder kronor respektive 1,7 miljarder kronor.

Analytiker neutrala

Även om förvärvet, som ännu avvaktar godkännande av amerikanska myndigheter fram till den 2 december 2009, medför en kraftig tillväxt i resurser och personal för Cinea, förhåller sig analytikerna neutrala.

Enligt Jason Marcheck på Current Anlysis innebär affären att Cinea hoppar fram nära tre år i tillväxt i ett enda slag och blir därmed industrins tredje största leverantör av optiska kommunikationslösningar. Samtidigt innebär uppköpet även att leverantören drar på sig ett omfattande jobb när det gäller produktintegration, då Cineas nuvarande portfölj överlappar en del av de produkter och lösningar som man förvärvar. Det slutliga priset blev också betydligt högre än det ursprungliga bud som lades fram, något som kommer att sätta press på företaget under de kommande åren.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.