Cisco: Så blir framtidens videomöten

Samarbete AMSTERDAM. Mötesupplevelsen kommer att bli häftigare de kommande åren. Det berättar Cisco-höjdaren Javed Khan när Telekom idag träffar honom på Cisco Live.

Cisco: Så blir framtidens videomöten

Alla pratar om ChatGPT just nu. Ciscos Javed Khan, i hierarkin precis under Collaboration-bossen Jeetu Patel, är inget undantag.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Telekom idag träffar honom några timmar efter att han hållit keynoten på Cisco Live i Amsterdam. Där pratade han om hur tekniken möjliggör bra arbetsplatser, oavsett om det är hemma eller på kontoret.

– Men det är inte en fråga som samarbetsverktyg kan lösa på egen hand. Det krävs ett holistiskt synsätt där nätverk, säkerhet samt mjuk- och hårdvara för samarbete jobbar tillsammans, sa han.

Nu vill vi fokusera på framtidens möten och mötesrum. För att inte sväva i väg allt för långt in i framtiden tänker vi oss att vi nöjer oss med den närmaste framtiden, det vill säga om två till tre år.

– Ai kommer att spela en central roll och artificiell intelligens får mycket uppmärksamhet just nu på grund av ChatGPT. Men det är inte en ny sak; i våra produkter finns redan borttagning av bakgrundsljud, ansiktsigenkänning, transkription och översättning. Det är funktioner som förlitar sig på NLP och stora språkmodeller, säger han.


Klarar större datamängder

Med de nyare teknikerna, likt generativ ai från Open.ai, så kan betydligt mer data användas i träningen. Utvecklingen är i sin linda, men det lär ge mer noggranna och bättre tjänster.

– Att ta bort bakgrundsljudet i ett möte är betydligt svårare än att ta bort det i ett samtal eftersom det är flera röster som ska bedömas om de är mänskliga och ska släppas igenom eller om det är störande ljud, säger han och fortsätter:

– Med mer data kommer det släppa igenom rätt saker för fler.

En annan ai-funktion som Javed Khan snart räknar med kommer börja användas är att låta ai ta över bildförbättring. Då kan man när nätverket laggar för en kort stund fortsätta se en videoström av den som pratar på andra sidan. Man bygger helt enkelt bort nätverksstörningens påverkan på videomötet.

– Eller så kan man låta ai förbättra bildkvaliteten så att man går från 1080p på ena sidan till 4k på mottagarsidan.


Utveckling i molnet

Cisco har idag två plattformar för digitalt samarbete. Molnbaserade Webex och Onprem-lösningen Meeting Server, CMS. Det mesta av utvecklingen – kring ai och annan ny funktionalitet sker för molnet.

– Det är helt enkelt svårare att förnya sig på CMS-plattformen, men vi fortsätter att stödja det och det kommer nya saker där också. Men det finns verksamheter som har speciella krav där man föredrar CMS före Webex. Där tror jag mycket på att det kommer bli fler privata moln-lösningar snarare än onpremise i framtiden.

Ungefär som Zoom har gjort med Zoom X?

– Jag är inte tillräckligt bekant med den plattformen för att jämföra fullt ut, men när jag pratar med CMS-kunder idag så vill de ha samma funktionalitet som i moln-lösningen. Man vill inte hamna på efterkälken och då kan privata moln vara en lösning.

Han berättar att de har tagit fram den lösningen i USA och att det finns en efterfrågan på det i Tyskland, Frankrike och Sverige. Och att de krav som finns i Europa, med bland annat datahantering inom Europa, gör att det kan ta lite längre tid innan vi ser lösningen på marknaden här.

Vi håller oss kvar vid tekniken – men byter till hårdvaran. På bordet mellan oss ligger min telefon, en tysk journalists och två från Ciscos kommunikationspersonal som sitter och lyssnar på intervjun. Javed Khan tittar ner på telefonerna och en bärbar dator som också står där.

– Vi har så mycket teknik med oss hela tiden. Tänk om vi kunde använda all den här tekniken för att förbättra våra möten när någon är med på distans för att komplettera vår vanliga rumsutrustning, säger han.


Använder all teknik

Med möjligheten att använda de fyra mikrofonerna i telefonerna för att plocka upp ljudet närmare den som pratar kan man få en ljudupplevelse där rösten kommer från rätt ställe i högtalaren. Eller om man använder kameran i datorn kan man ge en bättre närmare bild av den som pratar istället för den från den väggmonterade videolösningen.

– Det ger en mycket mer avancerad upplevelse i hybridmöten. De här möjligheterna tror jag kommer de närmaste åren.

Cisco håller på att utveckla en teknik för att använda hologram i möten. Det fungerar genom att en mobil enhet från Cisco utrustad med 12 kameror avbildar personen på ena sidan i mötet. På den andra sidan har mötesdeltagaren på sig ett vr/ar-headset och ser då ett hologram av den första deltagaren.

Hologram-tekniken kräver ar-headset idag.

De typiska use casen är utbildning, support eller utveckling. Cisco Webex Hologram har funnits i betaversion ett tag, men Javed Khan tror att de kommer att kunna leverera ut skarpa enheter innan året är slut. Det blir inte en massmarknadsprodukt från start, men han berättar att intresset är stort.

– Det går att vara med i mötet även med en vanlig skärm, men har du glasögonen på får du 3d-upplevelsen. Vi är fortfarande tidigt i utvecklingen och jag räknar med att designupplevelsen kommer att bli bättre på de virtuella elementen så att de blir i 4k.

Han fortsätter:

– Och utvecklingen kommer att hjälpas av att enheterna för ar blir lättare så att de blir skönare att ha på sig en längre stund.

Precis som ChatGPT är ett återkommande ämne, så är Teams det också. När man pratar med Cisco, och många andra videomötesleverantörer, är det lätt att hamna i diskussioner kring deras förhållande till Microsoft Teams.

Under sin keynote säger Javed Khan flera gånger: ”Även om du kör Microsoft – vi älskar dig.”

– Med den utvecklingen som är i världen just nu med höga kostnader så är det många som har blivit mer kostnadsmedvetna. Det gör att en av våra viktigaste frågor just nu är att vi ska kunna visa för kunderna vad Microsoft egentligen kostar.


Konkurrent och partner

I förlängningen vill han därmed visa att det är mer ekonomiskt att välja Ciscos lösningar. Men samtidigt som Microsoft är en konkurrent är det också en viktig samarbetspartner.

Under Cisco Live i Amsterdam presenteras ett nytt samarbete kring Teams Room där det nu ska gå att använda Teams Room på Cisco-produkter – och att det då även går att köra Ciscos Webex-lösning direkt från rumslösningen.

Det är i linje med flera andra nyheter från Cisco som kommit de senaste åren där interoperabiliteten mellan Ciscos produkter och konkurrenter som Teams, Zoom och Google blivit allt bättre.

– Det betyder ju inte att vi inte tycker att vi har den bästa produkten. Sätter man oss bredvid Microsoft så har vi en bättre upplevelse. Dessutom är vi den enda leverantören som har samarbetsverktyg, hårdvara och kontaktcenter-lösning, avslutar han.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.