Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Cisco: Så blir Sverige bäst på resfria möten

Videomöte Cisco släpper idag en ny rapport ”resfria möten - varför och hur Sverige blir bäst i världen!”. Här är Ciscos tips för vägen framåt.

Cisco: Så blir Sverige bäst på resfria möten

Nätverks- och videomötesjätten har tittat på åtta sektorer och sett hur andelen fysiska möten och distansmöten har påverkats av Corona-pandemin i Sverige.

Besöksnäringen sticker ut med enbart 53 procent digitala möten under krisen, medan sektorerna Kommunikationstjänster, Finans och försäkring, Företagstjänster, Offentlig förvaltning, Handel och transport, Industri och bygg samt Vård och utbildning har mellan 76 och 100 procent digitala möten.

Innan pandemin låg man mellan 39 och 22 procent – så förändringen är massiv. Och även om många saknar fysiska möten så har de digitala mötena fungerat väldigt väl.

Cisco har under morgonen haft ett webinar där Sara Öhrvall, SEB, Anna Eriksson, DIGG, och Digitaliseringsminister Anders Ygeman satt i panelen och diskuterade resfria möten.

– Det har fungerat bra för nästan alla med distansmöten, men vi behöver tekniska framsteg så att vi inte alla sitter de där obligatoriska första fem minuterna av ett möte och pratar om att det var svårt att komma igång idag också, säger Anna Eriksson som är DIGG:s generaldirektör under webinaret.

Slutsatsen i rapporten är att det finns otroligt många skäl för att öka antalet digitala möten. Bland annat kan det vid en ökning med 15-30 procent ge:

* ekonomiska vinster på 20-40 miljarder kronor per år genom lägre resekostnader och mer produktiv arbetstid…

* samt en minskning av CO2-utsläppen med upp till 550,000 ton, enligt Cisco…

* och en ökning av den produktiva arbetstiden på mellan 20 och 40 miljoner timmar – genom att tid som nu tillbringas till resor, oftast bakom ratten i bilen som är det vanligaste transportsättet till möten idag.

Ciscos tips

Det här tycker Cisco är bra åtgärder för arbetsgivare att ta nu för att nästa steg för att få till fler distansmöten.

* Ta fram strategier för resor, möten och digitala möten.

* Utbildning för att få effektiva möten.

* Välj rätt teknik för verksamheten. Satsa på användarvänliga och öppna system.

* Glöm inte säkerheten.

Branschen som levererar systemen behöver se till att det är möjligt att använda olika system tillsammans – alltså bra interoperabilitet. Dessutom ska man fortsätta jobba med att förbättra användarupplevelsen.

Och se till att säkerheten i digitala möten är av högsta kvalitet.

Anders Ygeman avslutade med att säga vilka åtgärder som är viktigast att tänka.

– Strategier är bra, men kultur äter strategi till frukost. Det är bara att titta på att det var den här krisen som fick oss att ändra arbetssätt, säger han.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter