Redan i måndags (070903) kunde Telekom idag berätta om Ciscos steg in i super-wlan för stora nätverk. Nu har lanseringen bekräftats officiellt och fler detaljer blivit kända.
– Vi har haft en n-produkt klar rätt länge. Nu tycker vi att tillräckligt mycket är på plats i standardiseringsarbetet för att vi ska gå ut med den, berättar Henrik Bergqvist, teknisk direktör på Cisco i Sverige.
Han tror att det ska räcka med en mjukvaruuppgradering när standarden blir helt fastställd. Cisco har ändå garderat sig och byggt Aironet 1250, som den nya accesspunkten heter, enligt en modulär princip. Det ska vara relativt enkelt att även byta ut hårdvarukomponenter.
Tryck på IEEE
För konsumentmarknaden och småföretag finns det redan en uppsjö av ”pre n”-produkter ute. Tämligen många har även certifierats av Wifi Alliance, som ett bevis på att de håller sig till utkast 2.0 av den kommande standarden.
Aironet 1250 är dock den första accesspunkten för centraliserade wlan-system som har certifierats för 802.11n utkast 2.0. Enligt Henrik Bergqvist används basstationen som referens när Wifi Alliance testar andra n-produkter.
Samtidigt ökar nu Cisco trycket på IEEE att skynda på den slutliga standarden så mycket som möjligt. Hittills har det talats om våren 2009.
– Vi hoppas att standarden ska vara klar vid halvårsskiftet 2008, säger Henrik Bergqvist.
Blir först ut
Den nya accesspunkten börjar säljas omgående, enligt Henrik Bergqvist, för leveranser senare under hösten. Därmed blir Cisco först ut på marknaden med super-wlan för stora nätverk. Trapeze Networks (se länkad artikel) får därmed se sig slagna i den tävlingen.
Men när det gäller utlovad prestanda i systemen verkar det vara oavgjort. Både Trapeze och Cisco talar om en nominell, högsta datagenomströmning på 600 Mbit/s.
– Vad man säkert kan säga är att det under samma förhållanden blir fem gånger snabbare än dagens teknik, förklarar Henrik Bergqvist.
Aironet 1250 har designats för att passa i Ciscos existerande wlan-system. Kunderna kan stoppa in en n-accesspunkt där det behövs mer kapacitet. Möjligen behövs det mjukvaruuppgraderingar i wlan-controller och managementsystem.
Modul till switch
Förutom accesspunkten Aironet 1250 lanserar Cisco även en 802.11n-optimerad servicemodul för flaggskeppet Catalyst 6500 och stöd för den nya tekniken i mjukvaran Unified Wireless Network i release 4.2.
Modulen till Catalyst 6500 kan leverera upp till 48 Gbit/s och användas för att skapa stora, integrerade företagslösningar med både trådburen och trådlös access.
Cisco Unified Wireless Network 4.2 har stöd för bland annat trådlös mesh-teknik för inomhusbruk, övervakning av autonoma accesspunkter och möjlighet att ge integrerad gästaccess till både trådburna och trådlösa klientenheter.