Cisco till attack inför stora Lync-konferensen

Jabber vs Lync.
Cisco går till tuff, verbal attack mot Microsoft samtidigt som den första riktigt stora Lync-konferensen slår upp portarna i San Diego.

Cisco till attack inför 
stora Lync-konferensen

Microsoft har på senare år lyckats kapa åt sig en rejäl ”mindshare” inom collaboration och nu är det full fart på utrullningen av Lync-plattformen i många organisationer. Därför är det hög tid att bjuda på tydligare motstånd, verkar huvudkonkurrenten Cisco resonera.

Cisco har intervjuat drygt 3 300 it-proffs, varav 300 i Sverige, om deras hjärtefrågor när det kommer till collaboration. Den sammantagna slutsatsen är att Microsoft idag inte kan matcha kundernas krav och förväntningar.

– Det är viktigt för oss att de som fattar besluten hos företag och organisationer verkligen tittar på vilka alternativ som finns, att de inte väljer Lync-spåret bara för att det är enkelt, säger Niklas Golve, teknikansvarig för collaboration hos Cisco i Sverige, och tillägger att allt fler faktiskt ser till att jämföra Lync och Jabber.

Inte ”byowd”

Det första Cisco skjuter in sig på är mobiliteten. Enligt undersökningen kommer närmare hälften av alla mobila och bärbara enheter att inte köra Windows inom två år. Det gör Microsofts strategi, uttalad så här av Steve Ballmer: ”First and best och Windows”, till ett orosmoment bland kunderna. 72 procent tror att Microsofts strategi kommer att påverka affärerna.

– It-cheferna vet att det är byod som gäller, inte byowd. För oss är det oerhört viktigt att klienten är plattformsoberoende, säger Niklas Golve.

Han medger att situationen för Ciscos uc-klienter har varit tämligen spretig fram till idag, med många om och men för vilken funktionalitet som finns i olika versioner och för olika plattformar. Men nu ska det bli ändring på det.

– Vi har en full Jabber-klient för Windows, som snart släpps för Mac med samma uppsättning av funktioner. Istället för två klientvarianter för Android och Ios blir det under våren en, som inkluderar telefoni och video, berättar Niklas Golve.

Kvalitet i molnet

Sedan handlar det om molnet. 80 procent av de tillfrågade it-proffsen förväntar sig att kunna köpa collaboration, inkluderat röst och video i företagsklass, som molntjänst.

– Den som köper Office 365/Lync Online får inte med någon bra telefonilösning, utan behöver behålla sin befintliga växel eller skaffa en tredjepartsgateway. Det blir ingen sammanhållen lösning, vilket ökar riskerna för problem vid support, hävdar Niklas Golve.

Han menar att Cisco kan erbjuda samtliga uc-tjänster i företagsklass, ända från pc-klient till telepresence, oavsett om kunderna vill köra helt molnbaserat, i en hybdridlösning eller kundplacerat.

Svenskt uc-moln

För de svenska kunderna är det i dagsläget en sanning med modifikation. Ingen av de svenska operatörerna eller systemintegratörerna har investerat i Ciscos HCS, som är företagets stora plattform för uc i molnet. Diskussioner pågår dock med ett par operatörer, varav Telia är en [se länkad artikel om stoppat Broadsoft-projekt längre ner på sidan].

– De svenska operatörer vi diskuterar HCS med har andra lösningar idag. Det är inte bara att kasta ut och köpa nytt, konstaterar Niklas Golve och medger samtidigt att Cisco nu är redo att pruta rejält på HCS-priset för att få in plattformen hos operatörerna.

För närvarande uppgraderar Telia sin Cisco-miljö för managed voice-erbjudandet, vilket kommer att sänka tröskeln för chatt och presence till de kunderna.

Lync i San Diego

I rapporten från collaboration-undersökningen argumenterar Cisco också runt kundernas behov av att ha en enda kontakt för uc-support. De hävdar att de kan erbjuda det.

Hur supportfrågorna diskuteras i Microsoft-lägret får vi återkomma till. I skrivande stund, den 19 februari, är det nämligen premiär för den stora Lync-konferensen i San Diego, som har varit slutsåld en tid. Öppningstalare är Tony Bates, chef för Microsofts Skype-division, och Derek Burney, som är ansvarig för utvecklingen av Lync.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter