City Network går in i Gaia-X infrastrukturprojekt

Molnet Ett samarbete för att få till ett ekosystem för europeisk datasuveränitet. Nu har City Network gått med i Gaia-x infrastrukturprojekt Structura-x.

City Network går in i Gaia-X infrastrukturprojekt

Allt sedan GDPR-kraven infördes har arbetet med att få till ett europeiskt moln pågått. Nu har man under den flaggen lanserat ett nytt initiativ för att få till en gemensam utformningen av infrastrukturtjänster.

Initiativet går under namnet Structura-X och kompletterar det fordonsspecifika, Catena-X, det riktade mot jordbruk, Agrigaia och det som fokuserar på finanssektorn, Eurodat.

Redan till sommaren räknar man med att de första lösningarna certifierats genom detta initiativ.
– Gaia-X är ett viktigt initiativ för att bygga Europas digitala självständighet och som sådan en prioritet för City Network. Vi är glada över att arbeta tillsammans med våra europeiska kollegor för att utveckla ramverket för digital infrastruktur, säger Johan Christenson, grundare av och innovationschef på City Network.

Öppen källkodslösning

Projektet sjösattes i slutet av 2021 och i dag är det 28 medlemsföretag från tio länder som är med. Tillsammans har man kommit överens om att ta med sina egna infrastrukturtjänster och det råder även konsensus om att man ska använda öppen källkod för att öka tillgängligheten.
– Vi välkomnar verkligen initiativet från infrastrukturleverantörerna. Den industriella implementeringen av Gaia-X-standarderna av moln- och infrastrukturleverantörer är en viktig byggsten för fungerande datasuveränitet i Europa, säger Max Ahrens, styrelseordförande för Gaia-X, i ett uttalande.

Även om det i dag är 28, är det inget som hindrar nya företag att ansluta. Struktura-X är öppet för andra infrastrukturföretag som vill vara med. Utöver att få till ett nytt ekosystem och europeiskt moln – är även ett uttalat syfte att försöka arbeta bort den fragmentering som finns på den europeiska molnmarknaden.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.