Cleura ser över underleverantörs påstådda Rysslands-koppling

Säkerhet Cleura, tidigare City Network, gör en förnyad analys kring en komponent i sin Compliant Office-lösning som enligt uppgifter påstås ha ryska ägare.

Cleura ser över underleverantörs påstådda Rysslands-koppling

Det handlar enligt uppgifterna om Only Office, som är en underleverantör till Ice Warp och levererar en open source-komponent i mjukvaran till Cleuras populära Compliant Office-lösning.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

– Vi genomför alltid en rigorös kontroll av våra underleverantörer. Vi kommer nu ta det säkra före det osäkra och verkligen undersöka hur det ligger till och hur och om det påverkar oss, säger Johan Christenson, grundare och innovationschef på Cleura.

”Vi är i dialog med Ice Warp just nu om de här frågorna”

Only Office bygger på öppen källkod och är en av flera komponenter i Compliant Office.

– Mjukvaran från Ice Warp bygger på både open source och closed source. I den mjukvaran är Only Office en av komponenterna som är open source, det innebär att vår underleverantör Ice Warp kontrollerar den koden som används i projektet. Vi är i en dialog med Ice Warp just nu om de här frågorna.

Företaget Only Office är ett lettiskt bolag som har sitt huvudkontor i huvudstaden Riga.

– Baserat vad vår analys visar kommer vi agera på ett sätt som säkrar de värderingar vi står för. Det vill säga hög säkerhet med full regulatorisk efterlevnad. 

Även om Johan poängterar att Cleura har full kontroll över all data som hanteras i Only Office så ser han utmaningar med underleverantörens eventuella kopplingar till Rysssland. 

– Som omvärlden ser ut idag så är vi givetvis extra försiktiga med länder som exempelvis Ryssland och Kina och kommer att agera baserat på det resultat som vi från fram i vår egna analys. 

Vad konkret skulle vara problemet för er om det visar sig att det finns kopplingar mellan Ryssland och Only Office?

– Only Office är open-source mjukvara som företaget Only Office i Riga använder mest. De säljer support och dylikt till mjukvaran. Men själva mjukvaran är fri att ladda ner, du kan kontrollera koden och på det sättet ha en god kontroll över datan precis som alla andra mjukvaror byggda på open source. Vi skickar överhuvudtaget ingen data till Riga, utan har implementerat lösningen på vår infrastruktur. Så ur en ren data-synpunkt finns det ingen risk, säger Johan Christenson och fortsätter:

– Men med tanke på kriget i Ukraina och allt som händer i Ryssland vill vi naturligtvis gå till botten med de här uppgifterna och reda ut de eventuella kopplingarna mellan underleverantören och Ryssland.

Den ytterligare riskanalysen ska enligt Johan Christenson ses som att Cleura tar det säkra före det osäkra.

– Alla känner till att säkerhet är a och o för oss. Vi vill helt enkelt leva som vi lär.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.