Colubris gör HP Procurve redo för 802.11n och Cisco-kampen

Köpet av Colubris har gjort HP Procurve till en wlan-aktör att frukta, menar analytiker. Produkterna öppnar en marknad som varit stängd för Procurves återföräljare.
Dessutom kommer man på banan med 802.11n, som väntas bli stort nästa år.

Colubris gör HP Procurve redo
för 802.11n och Cisco-kampen

Endast 90 dagar efter det att HP presenterade köpet av Colubris har produktportföljen integrerats i Procurves. Det är snabbt, med tanke på att Procurve inte har någon tidigare erfarenhet av liknande förvärv.

Colubris produktlinje döps om till Procurve och har redan börjat tillverkas av Procurves egna leverantörer. I december kommer de första sändningarna ut till återförsäljarna, som för närvarande utbildas på lösningarna.

– Samtidigt erbjuds alla Colubris kanaler, som är fokuserade på olika vertikaler som exempelvis hälso- och sjukvård och transportsektorn, in att bli en del av Procurves partnerprogram, berättar Carl Blume, global chef för mobila lösningar på HP Procurve.

Öppnar ny marknad

Den viktigaste nyheten är att Procurves wlan-lösningar blir ett alternativ för fler än de befintliga nätkunderna. Tidigare kunde man bara erbjuda wlan som en integrerade del av Procurve-nät.

– Nu kan kunden ha vilket ethernet-nät som helst. Det är bara att plugga in en wlan-controller i switchen och hänga på accesspunkter, förklarar Carl Blume.

HP rankas som nummer två bland nätverksleverantörerna i accessdelen. Med Colubris blir de även en wlan-leverantör att frukta, menar Current Aanalysis analytiker Paula Musich.

– Procurve kan nu ta upp kampen med marknadsledare som Cisco, Aruba och Motorola. De har skaffat ett samlat erbjudande för antingen integrerad trådlös/fast nätmiljö eller en ”overlay”-modell, säger Paula Musich.

Med på 802.11n-tåget

Ett tydligt bevis på integrationen av Colubris produktlinje är att samtliga deras accesspunkter för inomhusmontering också omfattas av Procurves livstidsgaranti.

Ett annat är att Colubris MSM-produkter kan hanteras i Procurve Manager, en mjukvara för att styra och administrera både de fasta och trådlösa delarna i ett nät. Den möjligheten kommer med en uppgradering i december.

Med Colubris har HP Procurve dessutom tagit ett snabbt kliv in i nästa generations trådlösa lan, 802.11n. Det markerar de med att lansera en ny accesspunkt, MSM410, som bara är utrustad med en n-radio. Den är diskret utformad för att inte dra blickarna till sig när den installeras i offentliga miljöer.

– MSM410 har stöd för power over ethernet och behöver inga speciallösningar för strömförsörjningen, vilket är fallet med många av konkurrenternas n-produkter, påpekar Carl Blume, som menar att priset på 649 dollar per accesspunkt är det lägsta på marknaden.

I slutet av nästa år väntas en formell ratificering av standarden 802.11n. Både IDC och Current Analysis menar att tajmingen är perfekt från Procurves sida för att vara med när försäljningen lyfter.

Fakta

Kort om MSM-produkterna

• HP Procurve har med Colubris-köpet kommit över en wlan-portfölj som hittills fått mest spridning i vertikaler som utbildning, gästnät, operatörsnät, hälsovård, tillverkning och transport. Produktlinjen heter MSM, Multiservice Mobility Solution.

• Där finns tre wlan-controllers i serien MSM700. Det finns idag fem varianter av accesspunkter för inomhusmontering och två för utomhusbruk.

• En ny accesspunkt med singelradio för 802.11n börjar säljas i januari 2009. Den heter MSM410. Priset är satt till 649 dollar.

Där finns också en RF Manager.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.