Com Hem överger Skanova

Com Hem överger Skanova. I stället ska Banverket Telenät leverera ett nationellt stamnät med hög överföringskapacitet. Det nya avtalet ger Com Hem lägre kostnader för att leverera triple play-tjänster.

Com Hem har slutit avtal med Banverket Telenät om ett nationellt stamnät med hög överföringskapacitet – hela 10 Gigabit/s. Det nya avtalet ger Com Hem lägre kostnader och ökad kvalitetssäkring. De tre triple play-tjänsterna, tv, bredband och telefoni kommer att använda den nya nätlösningen.

Lämnar Skanova

Com Hem hyr en optisk våglängd i Banverkets rikstäckande nät som kommer att nå alla orter där Com Hem idag levererar digitala tjänster, från Kiruna i norr till Ystad i söder. Nätet byggs i tre separata ringar och ger full redundans för eventuella fiberbrott.

Som en del av den nya lösningen har Com Hem även slutit avtal med Alcatel som levererar backbone-routrar och Cisco som levererar de peering-routrar som behövs. För utbyte av internationell bredbandstrafik har ett avtal tecknats med Telia International Carrier. Com Hem har tidigare hyrt stamnätslösningen från Telias nätbolag Skanova.

Ordervärdet okänt

Det nya stamnätet binder ihop 42 större orter över hela Sverige. Designen av nätet är skapad efter befintliga trafikflöden och kan uppgraderas ytterligare både geografiskt och kapacitetsmässigt. Installation och driftsättning av stamnätet kommer att ske etappvis under året. Enligt Banverket Telenät, en av landets största leverantörer av nätgrossisttjänster, är affären en av deras största i historien, men ordervärdet uppges inte i pressmeddelandet.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.