Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Då auktioneras de nya 5g-frekvenserna ut

5g Den 10 november är det dags. Då kommer PTS att starta auktionen för frekvenser i 3,5 GHz- och 2,3 GHz-banden.

Då auktioneras de nya 5g-frekvenserna ut

Att utbyggnaden av 5g inte kommit så långt i Sverige handlar om att det frekvenstilldelningen släpat efter. Det menar flera experter. Men nu så börjar det röra på sig och till hösten kommer auktion av 5g-banden på 3,5 respektive 2,3 GHz att dra igång – det meddelar Post- och telestyrelsen.

I båda fall handlar de om frekvensband om är lämpliga för mobila högkapacitetsbredband, med andra ord 5g. I fallet 3,5 GHz har EU pekat ut det som ett pionjärband för 5g.
PTS har nu officiellt bjudit in till auktion och ambitionen är att tilldelningen ska bidra med ”fortsatt god konkurrens”.
Så vad innebär det? Jo, i 3,5 GHz-auktionen kommer tre aktörer att få förvärva minst 80 GHz. Om fler än tre vill ha utrymme kommer myndigheten istället att erbjuda möjligheten att i ”begränsad konkurrens” lägga bud på 80 MHz i 2,3 GHZ-bandet.

Miljardprislapp på 3,5 GHz

Akutionen är i form av en så kallad klockauktion, det vill säga att man kommer genomföra flera budrundor för att trissa upp priset. Totalt omfattar 3,5 GHz-bandet 320 MHz (maximalt 15 nationella tillstånd) medan 2,3 GHz-bandet omfattar 80 MHz (maximalt åtta nationella tillstånd.
De båda frekvensbanden kommer att auktioneras ut separat. Lägsta bud i tilldelningen för 3,5-GHZ är 1,5 miljarder och i 2,3-GHz är det 160 miljoner. Skulle det inte vara någon konkurrens i det senare gäller dock lägsta bud 400 miljoner.

Auktionen planeras starta den 10 november, de som vill delta måste ansöka om detta senast 20juni.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter