Då rullar Chilimobil och Telavox ut 5g till kunderna

Mobilnät De mindre operatörerna är beroende av jättarnas utrullning. Här berättar Chilimobil och Telavox om när de räknar med att erbjuda 5g.

Då rullar Chilimobil och Telavox ut 5g till kunderna

Nyligen frågade vi de stora nätägarna på den svenska marknaden, vad har ni för planer framåt för de virtuella operatörer som hyr utrymme i era nät? Kring frågan när 5g kommer där var de lite luddiga. Så Telekom idag har frågat de virtuella operatörerna också.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Här finns Chilimobil, som startade för cirka ett år sedan. Deras strategi är fri surf med en prismässig placering under Telia, Telenor, Tele2 och Tre – men ovanför de fyra jättarnas diverse undervarumärken som krigar i lågprissegmentet. Under hösten finns två större milstolpar som ska sättas i en icke prioriterad ordning – wifi-calling och 5g.

– Vi har löfte om att innan årsskiftet, utan någon detaljerad tidsplan, få tillgång till 5g för Chilimobils kunder. Vi är ju en mvno, en virtuell operatör, och Tre jobbar med underleverantören Leissner Data, som ser till så att alla våra kopplingar och tjänster till Tre fungerar. De har nu börjat testa 5g mellan oss mvno:er och in i Tres nät, så testning och validering har påbörjats, säger Hans Carlsson, en av grundarna bakom Chilimobil.

Boomen dröjer sannolikt 

Med reservation för att det kan ta en stund att få allt kvalitetssäkrat ger han budet att 5g kommer under hösten, dock utan att vara mer precis än så. Hans Carlsson konstaterar samtidigt att 5g fortfarande befinner sig lite i sin linda i Sverige, och han misstänker att boomen för Tres utbyggnad börjar först nästa år. I dagsläget har operatören satsat på de större svenska städerna.

Hans Carlsson, en av grundarna bakom Chilimobil. Hans Carlsson, en av grundarna bakom Chilimobil.

– Vi kommer att ha samma 5g-täckning som Tres nät förmår att prestera. Det kommer våra kunder att kunna koppla upp sig mot, och då blir det också helt naturligt att ha en terminal eller device som stödjer 5g, säger han.

En oväntad kundprofil

Målsättningen är att om fyra år ha 50-60 000 kunder, vilket motsvarar en halv procents marknadsandel. När Chilimobil gick till marknad förra våren så var målbilden en ganska ung väldigt storstadsorienterad kundgrupp – men verkligheten blev lite annorlunda.

– Vi trodde att åldern skulle ligga på 18- till 35 år, men så är det inte utan man är snarare 20- till 55-60 år. Det är inte alls så att det är storstadsdrivet som vi trodde från början utan kunderna är väldigt spridda i landet. Och det är inte heller som vi trodde främst män som surfar. Utan det är ganska jämnt mellan män och kvinnor hur man använder sin telefon och hur mycket data man gör av med, vilket är intressant för oss, säger Hans Carlsson.

Beskedet från Telavox

I Malmö finns en annan virtuell operatör, men en betydligt större än nykomlingen Chilimobil. Telavox har 90 personer som utvecklar deras samarbetsapplikation där både växel- och kontaktcenterplattform ingår. Bolagets storkundschef, Viktor Sandgren, ser titeln mobiloperatör som ett nödvändigt ont eftersom det som företagskunderna vill är Telavox-tjänsten och här är Telavox en av de större spelarna i Sverige. När det kommer till 5g så använder bolaget Telias nät, så täckningen kommer att bli detsamma för Telavox kunder som för Telias.

Telavox storkundschef Viktor Sandgren
Telavox storkundschef Viktor Sandgren

– Vissa länder har ju kommit längre på 5g, men vi lanserar för svenska kunder i början på nästa år – så vi väntar lite på att det ska bli lite bättre yttäckning. Men det första halvåret 2022 ska det vara färdigt, säger Viktor Sandgren.

I och med att det bara är business to business kan nyttan med 5g exempelvis handla om maskiner som ska kommunicera med varandra, och att industrier ska få ännu bättre täckning inomhus istället för att använda dagens wifi-nät.

– Jag tror att vi kommer se att företag till exempel kan etablera sig på platser där de inte kunde vara innan. Nu är man tvingad till att anpassa sig efter var det finns fibernät – man har inte kunnat sätta sin maskin där man önskar för det finns ingen kanalisation till den byggnaden. Men plötsligt så kommer det ett nät som har hög kapacitet och pålitlighet. Det är framförallt detta som blir bättre, och då kommer man kunna tänka bredare och friare än vad man kunde innan, säger han.

Tar klivet ut i världen

Sett till alla marknader så har plattformen i dag 300 000 användare. 95 procent av anknytningarna är svenska, men efter hemmamarknaden och Norden ger sig Telavox nu ut i världen.

– Dels säljer vi applikationer till andra operatörer, så de säljer vår tjänst i sitt nät till sina kunder, och det är jättehäftigt att vi får vara teknikleverantör. Sedan har vi faktiskt börjat köpa bolag ute i världen, så vi etablerar oss själva. Det är i Spanien, Portugal, Belgien och Frankrike som vi har köpt under sommaren, så det händer mycket, säger Viktor Sandgren.

Telness ger inte besked 

Telekom idag har ställt frågan om 5g-utrullningen till Telness vd. Operatören går i Telias nät – och då Telness just nu för en dialog med Telia kring 5g så avböjer Martina Klingvall att kommentera detta i dagsläget.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.