Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Dags att byta ut 3g-kopplade enheter

Iot Det finns mängder av 3g-uppkopplade enheter i Sverige som kommer att sluta fungera 2025. ”Nu är det bråttom att börja byta ut dessa”, säger Sten Olsson på Addsecure.

Dags att byta ut 3g-kopplade enheter

Dagens brandlarm är ofta uppkopplade för att de automatiskt skall kunna larma räddningstjänst. I offentliga utrymmen, som på hotell, arenor och köpcentra är det ett krav att larm är vidarekopplade till bemannad plats.

Sten Olsson, affärsutvecklingschef på Addsecure, är orolig för att det finns mängder av brandlarm och andra 3g-uppkopplade enheter som kommer att sluta fungera när operatörerna stänger ned sina 3g-nät.

– Det här är en utmaning som vi delar med många andra europeiska länder. Om vi räknar med att det är ungefär 30 miljoner larmanläggningar och många andra enheter som ska bytas ut är antalet tekniker redan nu en begränsning för att få bytena klara i tid, säger han.

Addsecure är en avknoppning från Telia som växer snabbt och nu finns på 15 marknader – grunden i bolaget är att övervaka kritisk kommunikation för olika typer av larm men också för elnät och transporter, och se till att uppkopplingen ständigt fungerar. Sten Olsson jobbar med att säkerställa att bolaget har koll på teknikövergångarna där 3g-avvecklingen är den mest kritiska just nu.

– Vi informerar våra samarbetspartner, larmbolag och andra så att rätt teknik installeras nu och att man har koll på tidsramarna för det här är en jätteutmaning. Och så pratar vi mycket med operatörerna för att få klara besked, säger han.

Här tycker han att Schweiz är ett föredöme, medan de svenska operatörerna har varit svåra att få tydliga besked från. Sveriges största 3g-nät har Telia – delvis tillsammans med Tele2 i Sunab – och när Telekom idag frågar Telias presschef Irene Krohn får vi snabbt beskedet.

– Som vi har berättat tidigare kommer 3g-nätet i Sunab successivt avvecklas och vara helt avstängt senast 2025. På samma sätt kommer vårt eget 3g-nät också successivt avvecklas de närmaste åren, säger hon.

Sten Olsson säger att det är bra med ett besked som han inte fått tidigare. Därmed kan han börja planera för hur det svenska skiftet bör ske.

– Kunskapen om avvecklingen är inte god där ute, så det är viktigt att få ut informationen snabbt och effektivt. Då kan vi också försöka lösa att det fortfarande är många som säljer nya produkter i Sverige med 3g-utrustning som bara kommer att fungera i några år.

Om man vet att 3g-nätet är på väg bort. Varför säljer man 3g-utrustade enheter idag?

– Alla slåss med pris idag och det är en billigare enhet . Det finns tyvärr aktörer som utnyttjar det dåliga kunskapsläget hos kunderna, säger Sten Olsson.

Hur ska man göra nu för att lösa problemet?

– Gamla enheter måste bytas ut och kunderna bör inte investera i 3g-enheter. Det går inte att uppdatera radiomodulen med koppling till 4g eller ip. Med en mer modern enhet så får kunden fler funktioner som bild, appar med mera och möjligheten att styra larmen på distans, säger han och fortsätter:

– Det gör det värt att investera i ny teknik för kunderna. Förutom det faktum att det är ett måste eftersom det man har idag kommer att sluta fungera.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!