Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Dags att minska den kognitiva belastningen

Krönika Företagens problem under pandemin har varierat. Men när vi ser fram emot 2021 handlar det om två huvuddelar att ta tag i om du vill se hybridarbete som det nya normala. Det skriver Jabras Therése Öhman i en krönika.

Dags att minska den kognitiva belastningen

Att göra det möjligt för distansarbetare och team att sömlöst koppla upp sig mot varandra och upprätthålla inkluderingen, konfigurera och skära ner på fastighetsyta och samtidigt föra team tillbaka säkert till kontoren.

I globala studier, genomförda under pandemin, har företagsledare inom olika branscher intervjuats. En gemensam uppfattning bland de intervjuade är att tekniken kommer att vara kärnan i att möjliggöra alla nya sätt att arbeta.

När vi nu ser början på denna utveckling är det här några av de viktigaste trenderna vi kommer se 2021.

  • Den andra vågen för trådlösa produkter

Flexibelt arbete har sina fördelar. Forskning har visat att empati bland kollegor ökar och en hybridstrategi gör det också möjligt för anställda att njuta av en bättre balans mellan arbete och privatliv. Men det flexibla arbetet har sina utmaningar. Exempelvis kan vi se otydligare gränser mellan arbete och fritid samt längre arbetstider.

Flexibelt arbete kräver flexibel anslutning, och det blir alltmer nödvändigt att utrusta team med trådlösa headset för att de ska kunna stanna på möten eller samtal utan att vara bundna till sina skrivbord.

I takt med att fjärrarbetet medför ett ökat antal kommunikationskanaler finns det också ett mycket större behov av flerpunktsanslutningar, vi jonglerar flera arbetsenheter och behöver smart kontroll och övergång mellan våra bärbara datorer, smartphones och andra anslutna enheter. En trådlös lösning erbjuder mer frihet och gör denna hybridinstallation mycket enklare för användaren, och när den trådlösa tekniken utvecklas ytterligare kommer vi att se den växa 2021.

  • Göra samarbetet säkert och lättillgängligt

I en tid då konferensrummen krymper blir extra samarbetsutrymmen viktigare. Människor kommer att besöka kontoret främst för möten. I en sådan situation kommer öppna kontorsytor att göras om för att stödja ökade samarbetsbehov, och det kommer också alltid att finnas minst en avlägsen deltagare i varje möte. Under nästa år kommer vi att se glesare kontorsutrymmen och en omkonfigurering av alla mötesrum.

Behovet av att installera videokonferensutrustning i de fysiska utrymmen där människor arbetar blir alltmer akut. Samtidigt som vi under 2021 kommer att se mötesrum utrustade för att upprätthålla säkerheten, kommer ny videosamarbetsteknologi kunna göra analyser av mötesrummet. Det kommer att generera användningsdata till it-team och tydliggöra antal personer i mötesrummen.

Med teknik för att räkna mötesdeltagarna kommer organisationerna att kunna planera mötesrumsfördelningen mer effektivt.

  • En ökad virtuell närvaro

När intelligent videoteknik förbättras kommer den att öka vår känsla av virtuell närvaro, vilket minskar den kognitiva belastningen som orsakar denna koncentrationströtthet. Humanisering av den virtuella upplevelsen börjar vid slutpunkterna, och vi kommer att se stora utvecklingar inom edge-ai som arbetar med molnbaserade ai-ekosystem för att ge djupare virtuella samarbetsupplevelser.

Nyligen introducerade funktioner från Microsoft som Together Mode eller Dynamic View in Teams, levererar redan nu mer verklighetstrogna videoupplevelser.

Vi har också sett ai-utvecklingen från Nvidia, ta hand om några av de vanligaste problemen i videosamtal. Deras ai-lösning, Maxine, kan avsevärt minska bandbreddskravet för video och öka upplösningen på videor, samtidigt som den som ringer kan justeras så att de alltid tittar in i kameran. När HD-video och ljud görs än mer lättillgängliga kommer det i kombination med ai kunna leverera än mer verklighetstrogna upplevelser.

Efter detta kommer det ske en vidareutveckling av det rumsliga ljudet, vi får se en uppgradering från stereoinnehåll till ett ”uppslukande” ljud. Rumsligt ljud kommer att ge en mycket mer naturlig känsla av var människor sitter i ett rum – när någon talar kommer vi att få en tydligare uppfattning om var det ljudet kommer ifrån.

Det handlar inte bara om akustik i styrelserummet, utan det fungerar också med ljudrepresentation i globala möten – om en person som talar befinner sig öster om dig, så är det därifrån deras röst kommer.

Therése Öhman,
Marknadschef Sverige
Jabra

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!