Danska 3g-operatörer ilskna på Nordisk Mobiltelefon

I det tysta har Nordisk Mobiltelefon skaffat en gratis licens för 450 MHz-bandet i Danmark. De danska 3g-operatörerna är minst sagt besvikna, enligt uppgifter från danska Computerworld.

Just nu växer de nya glesbygdsnäten fram i Norge och Sverige. Nordisk Mobiltelefon beräknar att inom årsskiftet ha 125 basstationer, av totalt 650, i skarp drift i Norge. I Sverige har utrullningen av första fasens omkring 750 basstationer dragit igång på allvar.

Men för några veckor sedan fick Nordisk Mobiltelefon också en licens helt gratis i Danmark. Licensen delades ut utan auktion av danska It- og telestyrelsen efter att en annan intressent dragit tillbaka sin ansökan. Enligt uppgifter från Computerworld är de danska 3g-operatörerna ordentligt upprörda över Nordisk Mobiltelefons licens. Liksom i Sverige är det särskilt operatören Tre som är frustrerad.

– Det är ett märkligt tillvägagångssätt av politikerna. Först säljer de fyra 3g-licenser för en förmögenhet och därnäst ger de bort den femte gratis, säger Morten Christiansen, vd för danska Tre till Computerworld.

Att Nordisk Mobiltelefon kan bygga ett landsomfattande nät med en fjärdedel av antalet master, jämfört med vad 3g-operatörerna måste bygga, gör inte saken bättre.

Licens i tre länder

Enligt Jan Freese, styrelseordförande i Nordisk Mobiltelefon, har Danmark som blev land nummer tre hela tiden varit med i planerna, men i övrigt är han inte särskilt intresserad av att prata varken om licensen eller utbyggnaden med motiveringen att företaget inte har något att kommunicera just nu.

– Danmark är ett litet land, omkring 50–60 basstationer ska byggas under nästa år, säger Jan Freese, som inte heller vill kommentera de upprörda känslorna bland de danska 3g-operatörerna, vilket i sig är mer förståeligt.

Men drömmen om ett gemensamt nordiskt nät krossades när den finska glesbygdslicensen i juni tillföll Digita Oy. Och valet av tekniken cdma2000 för 450-bandet var den mest avgörande faktorn till bakslaget, eftersom Finland istället tänker satsa på flash ofdm. Ett beslut som Nordisk Mobiltelefon har överklagat.

– De har gjort ett annat val än de bjöd in till, vi hade också kunnat erbjuda flash ofdm om spelreglerna varit tydliga, kommenterade vd Arnfinn Röste tidigare beslutet till Telekom idag.

Dessutom är han övertygad om att cdma-jätten Qualcomms uppköp av Flarion Technologies, som nyligen offentliggjordes, lär innebära att vi får en enhetlig standard för teknik i 450-bandet.

– Det råder ingen tvekan om att framtiden för 450 MHz-bandet tillhör cdma2000, säger han.

Drömmen lever vidare.

Fakta

Cdma2000

Cdma2000 för 450-bandet kräver 1,25 MHz spektrumutrymme per användare vilket ger drygt 30 samtidiga röstkanaler. Cdma2000 1xev-do är utvecklad för datatrafik och erbjuder topphastigheten 2,4 Mbit/s i nedlänken och 153 kbit/s i upplänken via den nu tillgängliga versionen rev. 0. Nästa steg, rev. A med 3,1 Mbit/s i nedlänken och 1,8 Mbit/s i upplänken, väntas bli tillgänglig 2006.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.