Danska bolaget satsar på Sverige: ”Svenskarna betalar för mycket”

Bredband Svenskar betalar upp emot dubbelt så mycket som danskar för uppkoppling. Det menar den danska jämförelsesajten Surfeo som vill pressa priserna på bredband och telekomtjänster i Sverige.

Danska bolaget satsar på Sverige: ”Svenskarna betalar för mycket”

En av de stora svenska bredbandsleverantörerna erbjuder sina kunder 1000/1000 Mbit för 999 kronor i månaden. I Danmark är priset för samma hastigheter 478 svenska kr, enligt en undersökning som Surfeo.com har gjort.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

– Det är en skillnad på 109 procent och det är inte rimligt. Svenskar betalar för mycket för uppkoppling jämfört med danskarna säger Marie Halvorsen Munk som är digital marknadschef på bolaget.

Bolaget startade i Danmark 2017 och har där framgångsrikt drivit två sajter, Tjekbredbånd.dk och Find-internet.dk som jämfört priserna på uppkoppling. Nu tar bolaget alltså steget in på den svenska marknaden med varumärket Surfeo.com.

–Sverige vill vara världsledande när det kommer till digitalisering och uppkoppling då kan inte priserna vara så mycket högre än i Danmark.

Varför kan Danmark ha så mycket lägre priser?

– Det är flera saker som samverkar. I Danmark finns det statliga initiativet Tjekditnet som gör att konsumenter, företag och offentliga organisationer får en bra överblick över täckning, uppkoppling och priser. Den transparensen saknas i Sverige, säger Marie Halvorsen Munk och fortsätter:

– Sen har den danska energimyndigheten en konstant dialog med fiber- och nätverksleverantörerna kring reglering av priserna och för att se till att andra leverantörer kan ansluta sig till nätet. Fler leverantörer och därmed mer konkurrens gör att priserna hålls nere.

Även Sveriges annorlunda geografiska förutsättningar spelar roll för prissättningen.

– Självklart, sen ser vi att det är en betydligt högre andel fiber i Sverige jämfört med i Danmark. Det leder förstås till att priserna blir högre eftersom fiber är dyra att bygga än en mobilbredbandslösning.

Vad kan ni bidra med för att få ner priserna?

– Framför allt mer transparens. Det kan vara svårt för en svensk konsument att exempelvis få en bra överblick över vilken fiberleverantör man ska välja. Vårt mål är att ge en komplett överblick över priserna och vad som ingår i olika abonnemang, vilka kampanjer som finns just nu och så vidare. Transparensen kommer tvinga fram bättre priser.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.