Danska operatörer inför nödroaming

De danska mobiloperatörerna TDC Mobil och Sonofon har ingått ett avtal för att säkra kundernas tillgång till mobilkommunikation. Om en av operatörernas nät går ner flyttas kunderna automatisk över till konkurrentens nät.

Danmarks två största mobiloperatörer, TDC Mobil och Sonofon, har ingått ett avtal för att säkerställa att mobilsamtal fortfarande kan genomföras om någon av operatörernas nät havererar.

Avtalet, som lär vara det första av sitt slag i Norden, innebär att mobiloperatörernas kunder ringer via konkurrentens nät om det sker ett omfattande avbrott i något av näten. Även gprs-tjänster ingår i avtalet. Överflyttningen sker automatiskt och utan merkostnader för kunderna. Avtalet gäller även för kunder hos de mobiloperatörer som använder TDC Mobils och Sonofons nät.

Nödroaming

Förutom att operatörsnamnet förändras i telefonens display ska kunderna inte märka av att de använder sig av ”nödroaming”. Dock kan den extra trafiken leda till att belastningen ökar i näten.

– Att leverera mobilkommunikation innebär ett väsentligt ansvar för människor, som är beroende av mobiltelefonen i många kritiska situationer. Genom avtalen höjer vi nu säkerheten, säger Jon Hoffman, teknisk direktör i Sonofon.

I dagsläget har TDC Mobil har omkring 2,4 miljoner kunder och Sonofon över 1,4 miljoner kunder.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.