”Daqatra har en lösning för en mer jämlik vård”

E-hälsa Den uppkopplade vården utvecklas snabbt. Telekom idag ställer fyra frågor till Charlotta Gummeson, vd på Sahlgrenska science park.

”Daqatra har en lösning för en mer jämlik vård”

Sahlgrenska science park har funnits i 20 år med inriktning på att accelerera affärer för bolag inom life science. Efter Astra Zenecas beslut att samla sin forskning till tre ställen i världen, varav ett i Göteborg, fick Sahlgrenska SP en än mer viktig uppgift, nämligen att se till att utvecklingen av life science samordnas i väst-Sverige och att små och stora företag jobbar tillsammans så mycket som möjligt.

En viktig del av utvecklingen inom life science idag rör den uppkopplade vården. Vilken lösning tror du har störst potential för patienterna?

– Det finns så många delar i det här så att det är svårt att välja en, det gäller både ledningsstrukturen i vården och i behandlingar. Jag tror att det är många små saker som kommer att förändra mycket tillsammans. Vi måste gräva där vi står och tillsammans komma på de bästa lösningarna, vi vet inte allt än, säger Charlotta Gummeson, vd på Sahlgrenska SP.

Om du ändå ska peka ut en lösning som du tror mycket på.

– Som ett exempel på en till synes enkel lösning som kan spela stor roll ett bolag som heter Daqatra som har en lösning för en mer jämlik vård. De har tagit fram en app där man kan få hjälp med tolkning av läkarna på sitt språk. Det blir en stor förändring om barn slipper tolka under sin mammas läkarbesök.

Man pratar ofta om att vården har personalbrist. Kommer den uppkopplade vården att lösa det?

– När man jobbar i vården, jag är själv utbildad sjuksköterska, så drivs man av att få mer tid för patienterna och kanske inte av att få nya maskiner som arbetskompisar. Teknikutvecklingen kommer att hjälpa till med att skapa mer utrymme för vård och ska det lyckas fullt ut är det väldigt viktigt att alla är med på tåget och förstår det.

Vad kan ni göra för att skynda på utvecklingen än mer?

– Vi har skapat en öppen innovationsarena som vi tror mycket på, den heter Open arena. Vi finns där som en samordnare och pratar med små och stora bolag och ser till att driva på utvecklingen. Västsverige har bra innovationskraft med många som satsar på connectivitet och vi ser stora möjligheter med det.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.