Därför dröjer E-simsboomen: ”Först då vi kan prata om ett paradigmskifte”

E-sim Det har i flera år pratats om att det fysiska sim-kortet är på väg bort, men ersättaren e-sim har fortfarande inte slagit igenom brett. Telekom idag har pratat med Rune Pedersen, privatchef på Tre för att få svar på frågan – när kommer e-sim att sluta vara en nischprodukt?

Därför dröjer E-simsboomen: ”Först då vi kan prata om ett paradigmskifte”
Rune Pedersen är privatchef på Tre.

Redan i mitten av 2018 lanserade Tre som första svenska operatör e-sim. Då var tjänsten exklusiv för Apple Watch men sedan dess har möjligheterna breddats. Smartphones, surfplattor och smarta klockor – det mesta är numera kompatibelt med den nya tekniken.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

 – Det lunkar på. Men ska man vara helt ärlig så har den kommersiella uppsidan varit väldig begränsad så här långt. Det har hittills inte varit så mycket av en konkurrensfördel att vara tidiga med e-sim, säger Rune Pedersen, privatchef på Tre.

 Han är inte förvånad över att genombrottet på bred front har dröjt.

 – Egentligen inte. De senaste siffrorna jag sett visar att kunderna håller i sina telefoner i mer än 40 månader just nu. Samtidigt har kundnyttan med att gå över till e-sim så här långt varit ganska begränsad. Det har i stort sett bara handlat om att underlätta ett simkortsbyte.

Processen innehåller fortsatt för många manuella steg

 Bland de som använder smarta klockor har nyfikenheten på e-sim varit något större än bland de som bara har en mobiltelefon enligt privatchefen.

 – Samtidigt kan vi se att många som har köpt en smart klocka inte aktiverat e-simet. Det begränsar ju verkligen kundnyttan med klockan. Att kunna gå ut och springa utan att ha mobilen med sig och ändå kunna svara om barnen ringer är ju en väldigt stor frihet. Dessutom finns det många träningappar som i olika grad kräver konnektivitet.

Rune Pedersen tror att ett hinder varit att processen med att gå från ett traditionellt simkort till ett e-sim fortfarande innehåller för många manuella steg.

 – ­Vi har inte kunnat strömlinje forma de här processerna än. Vi har inte i dagsläget stöd för kanske de mest kundanpassade processerna, exempelvis att göra en swap direkt från ett traditionellt sim till ett e-sim. Telefonerna har stöd men vi har inte den funktionen på plats riktigt än.

 Tre jobbar just nu med att få just sådana funktioner på plats.

– Exakt när det kommer vill jag inte annonsera nu , men när du kan lägga din gamla telefon bredvid din nya och med några enkla tryck flytta över allt utan sim-gaffel det är då det kommer börja hända på riktigt.

”Blir färre steg på kundresan”

Fördelarna för den enskilda konsumenten med att gå över till e-sim är uppenbara. Det blir enklare att byta operatör, du kan ha ditt jobbnummer och ditt privata nummer i samma mobil och om du befinner dig i ett land med höga roamingavgifter kan du sätta i ett simkort från en lokal operatör men ändå ringa från ditt vanliga nummer – men vad är egentligen fördelen för operatörerna?

 – Dels förstås att det blir färre steg på kundresan och att det krävs mindre handpåläggning från oss. Men sen handlar det också mycket om hållbarhetsperspektivet. Plast-delen på ett sim-kort är inte det stora problemet. Men det är fortfarande väldigt mycket fysiska utskick när sim-korten ska distribueras, med den här utvecklingen borde vi kunna få ner få ner vårt koldioxidavtryck ganska rejält.

 När Apple i höstas lanserade Iphone 14 i Kanada och USA, så var det utan en traditionell simkortslucka.

– Om jag får gissa så kommer det ju hända även här förr eller senare. Det blir kanske först då vi på riktigt kan prata om ett paradigmskifte.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.