Därför kom Tele2 igång med 5g i nya frekvenser direkt

5g-auktionen Redan två dagar efter avslutad auktion slog Tele2 på sitt 5g-nät i de nya frekvenserna. Hastigheter på upp till 1,8 Gbit/s mättes upp i de centrala delarna av Stockholm samma dag.

Därför kom Tele2 igång med 5g i nya frekvenser direkt

Tele2 har Net4 Mobility tillsammans med Telenor och man bygger 5g-nätet tillsammans. I PTS 5g-auktion köpte man 100 MHz i frekvensutrymmet 3620-3720 MHz för 665,5 miljoner kronor.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Telekom idag ringde upp i fredags upp Tele2:s nätexpert Björn Lindberg för att prata om hur man ska använda de nya frekvenserna.

– Vi slog på igår, säger han. Vi var först med 5g-lanseringen i våras och nu var vi snabbast med att slå på frekvenserna. Det är sjukt kul.

Han lägger till:

– Med de nya frekvenserna så har vi ökat hastigheten ett snäpp. En kollega till mig var ute vid korsningen Olof Palmes gata och Drottninggatan och mätte upp 1,8 Gbit/s. I verklig miljö och inte i testlabb.

Jag pratade med Tre nyss. De kommer igång inom kort, vilket kanske handlar om någon eller några månader. Hur kommer det sig att ni slår på direkt?

– Vi har förberett oss på detta hela tiden. Både för sajterna och för att vara redo i organisationen för att vara snabbt ute. Sajterna som sattes igång med 5g i våras var redo för att slå på i nya frekvenser nu, säger Björn Lindberg.

Det var ju inte du som skötte auktionen, men vad säger du om de frekvenser som ni köpte in?

– Det var de som passade oss bäst så vi är nöjda.

Hur ser planerna ut för er utrullning av 5g nu?

– Tanken är att vi under en treårs-period kommer att rulla ut det här brett. Planen påminner mycket om 4g-utrullingen som väl var 2012. Nu ligger vi i framkant idag och vi kommer att fortsätta ha det bästa nätet. Om tre år ska vi täcka 90 procent av Sveriges yta.

1,8 Gbit/s är en bra hastighet. När kan vi nå ännu högre hastigheter?

– Det är nog ganska mycket max av vad man kan få ut av en 5g-frekvens idag med nuvarande release av 5g. När det blir frekvenser tillgängliga efter nedstängningen av 3g-nätet så kan vi ha högre hastigheter.

4g-nätet är ändå starkt i Sverige. När går användarna över till 5g?

– Det hänger mycket på terminalerna. Det kommer bra alternativ från Samsung och Apple och andra tillverkare som Huawei. Jag tror att det kommer att bli en snabbare flytt till 5g än det gick för 4g – mycket beroende på att det är en kortare cykel per terminal idag.

När har ni mer trafik i 5g-nätet än i 4g?

– Det har såklart med med utbyggnaden att göra. Jag tror att det kommer att bli i slutet av nästa år. Det man ska komma ihåg är att många av de tjänster som man idag har i 4g-nätet inte fanns när vi drog igång det nätet – samma sak kommer att ske nu och bra tjänster som kräver 5g kommer att göra att det kan ta fart ännu snabbare.

Det låter som ganska snabbt ändå?

– Behovet har ökat enormt under Corona – det gör att vi svenskar vill ha det tidigare. Skillnaden mot tidigare är att det inte bara kommer att tryckas ut i storstäderna. På landet finns ett skriande behov – nästan starkare. Det gör att förändringen kommer kanske snabbare där.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.