Därför lämnar Teams-chefen svenska Microsoft

branschen Efter 14 år på svenska Microsoft väljer Henrik Byström att gå vidare till egen verksamhet.

Därför lämnar Teams-chefen svenska Microsoft

Henrik Byström lämnar posten som affärsområdeschef för Modern Work och Microsoft 365 och tar klivet över till egen konsultverksamhet. Han har startat företaget Downriver Management och kommer att hjälpa ledningsgrupper och företagsstyrelser att uppnå konkreta resultat i sitt digitaliseringsarbete.

Varför tar du det här steget?

– Under alla mina verksamma yrkesår har min passion alltid varit att driva mot ett resultat med hjälp av energi och glädje i team som jobbar tillsammans och att få se företag och människor växa. Nu när jag har jobbat nästan 28 år med digitalisering, så ser jag en möjlighet att dela med mig av min kunskap genom att verka ännu mer aktivt och närmare företag för att hjälpa dem till nästa steg.

Vilka är de viktigaste frågorna i digitaliseringsarbetet just nu?

– Det är att verkligen integrera digitaliseringen som en strategisk verksamhetsförmåga och där vi knyter ihop ledarskap, kultur och affärsutveckling med digitaliseringens möjligheter. Alla i ett företag ska förstå hur de kan bidra med sina kunskaper och ageranden i företagets utveckling, men också hur digitaliseringen kan hjälpa dem, som individer, att kunna skapa nya möjligheter.

Hur ligger Sverige till jämfört med andra länder när det gäller digitaliseringen?

– Generellt sett skulle jag säga att Sverige ligger bra till, men vi är inte längre främst. Andra länder ligger längre fram exempelvis när det gäller ai eller att driva nya innovationer. Vi har också ett stort kunskapsgap där det saknas nästan 70 000 människor i tech-branschen i Sverige. Vi måste därför jobba brett för att alla ska få kunskap om digitaliseringens möjligheter, men också jobba för att vi får fler med djup kompetens.

Vilket är ditt drömuppdrag i din nya verksamhet?

– Det är nog att få stötta en vd eller cio med att förankra ett kultur- och förändringsarbete som leder till att alla på företaget aktivt bidrar med utvecklande idéer och initiativ med digitalisering som ledstjärna. Jag tror att man enklast gör detta med att göra en mätning över var man står i dag i de här frågorna och sen kopplar det mot de strategiska målen, så att man kan konkretisera sina förändringsinitiativ i affärsmöjligheter och inte arbeta ad hoc. Något som jag gärna hjälper företag med.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.